Низка онлайн-медій поширили фейкове зображення затоплення Діснейленда у Флориді, згенероване ШІ
Низка онлайн-медій поширили фейкове зображення затоплення Діснейленда у Флориді, згенероване ШІ

Низка онлайн-медій поширили фейкове зображення затоплення Діснейленда у Флориді, згенероване ШІ

Спершу фотофейк «завірусився» у Х та «Телеграмі».

Низка українських видань повідомили, що ураган «Мілтон» затопив Діснейленд у Флориді та проілюстрували новину зображенням найупізнаванішого замку «Попелюшки» в парку розваг, звідусіль оточеного водою, взятого із соцмереж. Однак це фотофейк, згенерований з допомогою нейромережі. Про це йдеться у дописі фактчекінгового проєкту «По той бік новин» у фейсбуці.

Зокрема, онлайн-видання «Фокус» 10 жовтня проілюструвало новину «Ураган "Мілтон" затопив Діснейленд у Флориді: який вигляд має найбільший парк розваг (фото, відео)» згаданим генеративним зображенням із замком Попелюшки у воді.

скриншот із сайту онлайн-видання «Фокус»

Сайт телеканалу «Ми – Україна» використав зображення для новини «Ураган “Мілтон” затопив "Діснейленд" у Флориді (фото)» без вказання його джерела.

«У американській Флориді ураган "Мілтон" затопив Діснейленд — фото», — повідомили «Новини Live». Прикметно, що джерелом для згаданої ілюстрації вказали медіа LAD.Bible, проте у його публікації такого не виявилося.

Сайт агенства M.І.G. повідомив учора: «Діснейленд у Флориді пішов під воду через ураган Мілтон». Для ілюстрування новини також використали зображення «Діснейленд у воді», джерелом вказали «Телеграм».

«Діснейленд» затопило: у Флориді вирує ураган Мілтон (фото), – повідомили «Новини N» та представили зображення із двома іншими ШІ-фейками.

Разом із цим, згадані фактчекерами «По той бік новин» онлайн-видань «24 канал» та «РБК-Україна», повідомляють у новинах про цей фотофейк, для чого також використовують згадане зображення.

«Архітектура на фотофейку геть інша. Якщо уважно придивитися до деталей справжнього замку з різних ракурсів, то відразу помітимо суттєві відмінності від того, що зображено на підробці. — йдеться у спростуванні фотофейка від «По той бік новин».

За детального розгляду башт стає очевидно, що їхня форма та розташування не відповідають реальним об’єктам. Аналогічна ситуація й з ліхтарями — вони спотворені. Усі ці ознаки характерні для зображень, створених за допомогою штучного інтелекту.

На підробленій світлині бракує кількох веж на замку та поруч із ним. Ще кілька мають неправильну форму. Вежа з лівого боку здається похилою. Довколишня територія передана неточно: біля замку бракує статуї Міккі Мауса з Волтом Діснеєм.

Видання Gizmodo звернуло увагу на те, що російське пропагандистське медіа «РИА» зробило у четвер у «Телеграмі» публікацію про Діснейленд у Флориді із трьома фейковими ШІ-зображеннями, які нібито демонструють стан світу Діснея.

«Користувачі соціальних медіа розміщують фотографії Діснейленду у Флориді, що затоплюється внаслідок урагану Мілтона», — зазначено у дописі російських пропагандистів англійською.

Видання додало, що фейковими зображення затопленого зусібіч замку Попелюшки раніше поділився у соцмережі Х блогер Маріо Навфал, який неодноразово поширював дезінформацію, та чиї дописи часто перепубліковує власник платформи Ілон Маск. Публікація Навфала допомогла фотофейкові поширитися в Х, перш ніж він видалив її.

Фото: Gizmodo

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Джерело матеріала
loader