67% поляків вважають, що влада має відправити чоловіків-біженців в Україну
67% поляків вважають, що влада має відправити чоловіків-біженців в Україну

67% поляків вважають, що влада має відправити чоловіків-біженців в Україну

Кількість поляків, які виступають за прийом українських біженців, впала з 94% до 53%, що є найнижчим показником з лютого 2022 року. Водночас 67% поляків вважають, що влада повинна відправляти чоловіків призовного віку назад до України, тоді як 22% висловлюються проти. Про це свідчать результати опитування національного статистичного управління Польщі CBOS, пише Euractiv.

Наразі 40% поляків відкрито виступають проти прийому біженців з України, тоді як у березні 2022 року цей показник становив лише 3%. Чоловіки загалом більш позитивно ставляться до українських біженців — 60% підтримують їх, тоді як серед жінок ця цифра складає лише 47%.

Також серед прихильників правих партій підтримка прийому біженців нижча (53%) у порівнянні з лівими (68%). Найбільш прихильно ставляться до біженців виборці партій правлячої коаліції: Ліві (S&D, 81%), Третій Шлях (Renew/EPP, 72%) та Громадянська Коаліція (EPP, 71%).

Опозиційні виборці більш розділені у своїх поглядах. Менше половини виборців партії PiS (ECR) підтримують прийом біженців (49%), а 42% категорично проти, хоча партія висловлює сильну підтримку Україні. Несподівано, але серед прихильників ультраправої Конфедерації підтримка прийому вища — 52% за та 45% проти, хоча багато хто з них вважає, що українці в Польщі мають надто багато прав.

  • У вересні міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський виступив із закликом до країн Євросоюзу припинити фінансування українських біженців. Він підкреслив, що така допомога ускладнює повернення тих, хто міг би захищати свою країну. 
  • 15 вересня Міністерство закордонних справ України заявило, що працює разом із Єврокомісією над створенням ініціатив, що стимулюють українців повернутися на батьківщину.
  • 20 вересня в ЄС повідомили пронедопустимість примусового повернення чоловіків призовного віку в Україну. В ЕС зазначили, що застосування диференційованого підходу до українських біженців неможливе.
Теги за темою
Польша
Джерело матеріала
loader