Забрати дитину зі шкільного укриття під час тривоги: що потрібно знати батькам
Забрати дитину зі шкільного укриття під час тривоги: що потрібно знати батькам

Забрати дитину зі шкільного укриття під час тривоги: що потрібно знати батькам

Міністерство освіти та науки України нагадало про важливі правила поведінки під час тривоги. За нормами безпеки, вчителі не мають права відпускати дітей з укриття до завершення тривоги, навіть якщо батьки наполягають забрати дитину.

Кожен учасник освітнього процесу має знати, де саме розташоване шкільне укриття. Педагоги зобов’язані заздалегідь інформувати батьків про переміщення дітей до сховища та дотримуватися чітких інструкцій, щоб забезпечити безпеку учнів.

Підземна школа / фото: Telegram

Якщо під час онлайн-уроку лунає повітряна тривога, урок має бути призупинений. Учням слід перейти у безпечне місце, а продовжувати заняття зі сховища дозволяється лише за умови стабільного зв’язку та технічних можливостей.

Як поводитися під час тривоги в навчальному закладі?

Почувши сигнал тривоги, всі учасники освітнього процесу мають організовано прямувати в укриття та залишатися там до сигналу "Відбій". Під час цього вчителі мають виконувати такі дії:

  1. Повідомлення батьків: Коли діти переміщуються в укриття, педагоги повинні проінформувати батьків, що всі учні спустилися у сховище.
  2. Контроль наявності дітей: Вчителі перевіряють, чи всі школярі перемістилися у безпечне приміщення, а відповідальні особи — чи в класах або інших приміщеннях не залишилося жодної дитини.
  3. Забезпечення порядку: Вчитель має переконатися, що всі учасники знаходяться у безпеці та перебувають у приміщенні безпечного укриття до завершення повітряної тривоги.

Чи можна забрати дитину з укриття під час тривоги?

Відповідно до правил, навіть якщо батьки наполягають на тому, щоб забрати дитину під час повітряної тривоги, вчитель не має права відпускати її з укриття. Це сувора вимога, адже виведення дітей у небезпечний час може нести загрозу їхньому життю та здоров’ю.

Школярі, скріншот: YouTube

Батьки повинні бути ознайомлені з місцем розташування безпечного приміщення, куди вчителі ведуть дітей під час тривог. Також вони мають бути готові до того, що у разі початку повітряної тривоги дітей не відпускатимуть навіть у супроводі батьків.

Дії під час онлайн-уроків у разі тривоги

Якщо повітряна тривога розпочинається під час дистанційного навчання, вчитель зобов'язаний перервати урок і наголосити учням на необхідності перейти у безпечне місце. Якщо технічні можливості дозволяють, урок можна продовжити в укритті.

Школярі. Фото Freepik

Що ще важливо знати?

Перед початком навчального року керівництво школи зобов’язане провести інструктаж для всіх учасників освітнього процесу, щоб діти, вчителі та батьки знали чіткий план дій під час тривог. Батькам також варто підготувати тривожні рюкзаки для своїх дітей з найнеобхіднішими речами на випадок тривалого перебування в укритті.

Дотримання цих правил — запорука безпеки дітей у складних ситуаціях.

Раніше ми повідомляли, школярів змусять навчатися по 16 годин.

У школах встановлять нові правила виходу на канікули- детальніше на Знай.ua.

Джерело матеріала
loader
loader