Фінляндія та Швеція випустять для своїх громадян спеціальні рекомендації на випадок війни
Фінляндія та Швеція випустять для своїх громадян спеціальні рекомендації на випадок війни

Фінляндія та Швеція випустять для своїх громадян спеціальні рекомендації на випадок війни

Фінляндія та Швеція випустять для своїх громадян спеціальні рекомендації на випадок війни

У Швеції та Фінляндії вважають, що люди мають бути готовими до будь-якої кризової ситуації

У листопаді Фінляндія та Швеція почнуть розповсюджувати серед своїх громадян оновлені та консолідовані рекомендації щодо підготовки до війни чи інших криз.

Про це пише фінське видання Helsingin Sanomat.

Уже 18 листопада Фінляндія запустить великий веб-сайт, що об'єднує інформацію про готовність до криз, яка була розкидана по різних відомствах.

Того ж дня Швеція почне поширювати серед своїх громадян посібник про те, як шведам слід діяти в разі війни або кризи. Близько п'яти мільйонів примірників брошури буде надруковано та розіслано в усі домогосподарства.

Новий сайт готовності Фінляндії буде створено на базі наявного сайту Suomi.fi. Створення сайту готовності - це міжурядова робота, очолювана Міністерством внутрішніх справ.

Сайт охоплюватиме питання готовності до різних кризових ситуацій, починаючи з традиційної домашньої готовності. Сайт охоплює такі питання, як війна, цивільна оборона, евакуація, національна оборона і відповідальність за самозахист. Є також розділ, присвячений психічній стійкості в кризових ситуаціях: як підготуватися до них так, щоб зберегти свою здатність функціонувати і допомагати сусідам, а також як зміцнити дух спільноти.

На сайті, який буде запущено в листопаді, також будуть розглянуті психологічні бар'єри на шляху до готовності, коли люди хочуть тримати неприємні речі подалі від своїх думок.

Швеція опублікувала першу брошуру для громадян на випадок війни під час Другої світової війни. Після цього подібні брошури перевидавалися час від часу, поки не були визнані непотрібними після закінчення холодної війни. Відновився випуск брошур 2018 року у зв'язку із загостренням міжнародної політичної ситуації.

До речі, у Фінляндії найбільш відомою концепцією підготовки до надзвичайних ситуацій, імовірно, є триденний домашній запас. Це означає, що запаси води та їжі мають бути розраховані на всю сім'ю на три дні.

Відмінність між Фінляндією та сусідніми країнами полягає в тому, що у Швеції та Естонії замість трьох днів рекомендується мати тижневий запас.

У Фінляндії не планується випускати окремий паперовий посібник із готовності, який поширюватимуть у кожному будинку. Частково це питання грошей, але також простіше стежити за новинами через Інтернет. При цьому передбачається, що перебоїв не передбачається.

Нагадаємо, що не так давно Фінляндія офіційно стала членом НАТО. Вона стала 31 країною-членом Північноатлантичного Альянсу. Глава фінського МЗС Пекка Гаавісто в Брюсселі передав держсекретареві США Ентоні Блінкену документ про вступ країни до Альянсу. Фінляндія приєдналася до військового союзу на церемонії, що відбулася в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Джерело матеріала
loader