Я не одразу «розкусила» Вікторію Рощину. Вона була журналістка до кісток, до кінчиків пальців
Я не одразу «розкусила» Вікторію Рощину. Вона була журналістка до кісток, до кінчиків пальців

Я не одразу «розкусила» Вікторію Рощину. Вона була журналістка до кісток, до кінчиків пальців

Коли Віка вперше прийшла брати в мене інтерв'ю по Справах Майдану з якоюсь знімальною групою я трохи прохолодно до неї поставилась.

Це був 15-й чи 16-й рік. До того я не бачила її на наших судах. Вона не була «в темі» справ і процесів, проблем. Зробити «з нуля» репортаж про Справи Майдану «під річницю» — ну таке. Ми це називали — про все і ні про що.

А коли Ліна на справу по Сергієнко (складну і трешову) відправила Віку, а не когось із зубрів... я... навіть не образилась, а просто стало якось сумно — ну типу все, пішла епоха, тема вийшла з фокусу уваги, тепер це будуть щоразу нові дівчатка чи хлопчики, про яких Ігор Луценко колись писав «прекрасні метелики-одноденки».

Коротше — я не одразу розкусила Віку.

А тепер я вже навіть не впевнена, що її Ліна тоді відправила... Можливо Віка сама «відправилась». Я не одразу зрозуміла, що вона що називається — упорота.  В самому хорошому сенсі цього слова.

Заряджена вгризатись в тему зубами і докопуватись до самих глибин. Журналістка до кісток, до кінчиків пальців. Талановита, глибока, смілива, та навіть не смілива, а тупо безстрашна, на якомусь фізичному рівні, на рівні базової прошивки.

Взявши тему одного разу — Віка її вже не кидала, не відпускала, тримала в собі, відпрацьовувала до кінця.  А кінця насправді не було... ще досі немає.

Не те що не метелик-одноденка, а його максимальна, сутнісна протилежність. Як я могла так провтикать діамант одразу? Хіба її вік (ми познайомились коли їй виходить було десь 18 чи 19 рочків), распахнуті очі і максимально невинний вираз обличчя могли так ввести мене в оману.

Але буквально одразу:

— Можна ваш коментар щодо Е., який виявляється досі працює в поліції?

— Я зможу лише після 21-ї

— Ок, я приїду

— А не хочете ще у прокурора взяти коментар?

— Хочу

— А у потерпілого?

— Так

— А це не єдиний обвинувачений, що досі працює в поліції. Інші цікаві?

— Так!

— (кайєф, як добре, що таких ще вирощують на ваших фермах тендітних міленіалів і зумерів...)

***

— Я вибачаюсь, що я телефоную/пишу у вихідний/о третій ночі.... але ....

— (Оу, сістерс.. хто ще тебе так зрозуміє... звісно ніч — найкращій час для коментарів і взагалі роботи  #СонДляСлабаків #УсталУмрі)

Так цікаво було спостерігати, як Віка робила «відкриття» і доходила до тих самих висновків, що і я якихось 5-10 рочків тому:

«Якщо не спати ніч, а потім день, а потім знову ніч і день... З'являється відчуття всемогутності, а день здається безкінечним.... Але навіть за такого розкладу часу катастрофічно не вистачає.

***

«З дитинства я ставила під сумнів фразу «Один в полі не воїн», намагаючись довести, що наодинці можна гори перевернути. Однак з часом зрозуміла, що для реалізації будь-якої ідеї потрібна команда та підтримка. Адже 24 години на добу так не вистачає»

Пишуть, що Віка не брала вихідних і не ходила у відпустку... дивуються... Нещасні ви люди... значить не знайшли ще такої роботи, такого заняття, яке було б цікавіше і важливіше, ніж сон, вихідні і всі відпустки разом узяті... А Віка знайшла. І робила те, що любила більше за все і те що вважала найважливішим.

Я ще інколи думала — як Віці (і мені) щастить з її редакторами — дають постійно теми — найважливіші, найскладніші... Постійно на вістрі. Майдан, Крим, Донбас, моряки, полонені, катування, політв'язні Інститутська, Протасів, страшні складні вбивства — Каті Гандзюк, Василя Сергієнка, Юрія Вербицького... Аж поки не зрозуміла, що вона сама собі редактор...

Журналістська чуйка на головне, відчуття моменту, історії, розуміння контексту — вона знала де має бути журналіст в кожен момент часу, де відбувається головне, найголовніше. І була там.

Коли Віку взяли в полон і потім звільнили, я подумала —  як же я не заздрю її редакторам... «Добре», що це не моя була робота і задача —  відмовляти і вберегти.. Відмовити її туди їздити, це все одно, як наприклад було увести Рому з Майдану чи там не пустити на війну. Не те що неможливо... складно хоч і це також, а це щось інше — це як обрізати крила, позбавити суб'єктності, сенсу...

Жахлива ділема..

Смілива, смілива дівчинко. Їздити туди журналістом, самій, без зброї, без можливості вбити їх або себе раптом що — в тисячу разів складніше і страшніше, ніж піти до війська. Робити це після полону — не один, не два, багато, багато разів... усвідомлюючи, розуміючи що тебе чекає в разі чого...це на межі, за межею сміливості і мужності.

Честь.

Я буду мститись і за тебе теж.

Євгенія Закревська, адвокатка та військовослужбовиця, голова колегії «Адвокатської дорадчої групи»

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал за посиланням

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader