Отруїтесь на раз-два: як безпечно зібрати гриби і де цього не можна робити в жодному разі
Отруїтесь на раз-два: як безпечно зібрати гриби і де цього не можна робити в жодному разі

Отруїтесь на раз-два: як безпечно зібрати гриби і де цього не можна робити в жодному разі

Осінь приносить нам не лише особливу атмосферу та настрій, а й урожайний сезон грибів, з яких можна готувати різні страви.

У цей час року випадає більше дощів, а земля вбирає чимало вологи із опадів.

Гриби, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube

Досвідчені грибники знають, що найщедріший грибний місяць – вересень. Однак хороший урожай можна зібрати і в жовтні, і в листопаді, і до перших заморозків.

Під час "полювання" на гриби важливо дотримуватись рекомендацій, які убережуть вас від отруєнь:

  • Беріть лише знайомі гриби, у яких ви впевнені у 100%. Так, навіть не на 99%. Адже і 1% сумнівів у кольорі, формі, запаху достатньо, щоб гриб залишився рости на місці або вирушив у смітник. Для надійності краще взяти з собою в напарники в ліс досвідченішого грибника.
  • Не збирайте занадто молоді чи старі гриби, адже їх легко переплутати з отруйними.

Лісові гриби, фото з відкритих джерел

  • Не збирайте гриби на забрудненій території поблизу трас та підприємств, адже вони, як губка, вбирають токсичні речовини та стають небезпечними для вживання.
  • Перевіряйте всі гриби у кошику, який принесли додому. Уважно при хорошому освітленні. При мінімальному сумніві відразу викидайте на смітник.
  • Готуйте та обробіть гриби того ж дня, коли їх зібрали. Вони непомітно оку дуже швидко псуються. І в результаті можуть стати отрутою, а не смачним делікатесом.
  • Якщо плануєте придбати гриби у пік сезону, у жодному разі не купуйте гриби на стихійних ринках із чужих рук та у бабусь у трас. Абсолютно невідомо, що саме і де вони зібрали.

Гриби, скріншот: YouTube

Важливо пам'ятати, що в деяких регіонах відвідування лісів заборонено через мінування. Для цього потрібно керуватися рекомендаціями місцевої влади.

Не варто шукати гриби у лісах поблизу населених пунктів, які були окуповані. Зараз сапери прочісують ці території та позбавляються подарунків "оккупантів", проте на це можуть піти роки.

Гриби, фото: скріншот з відео

Однак не варто сумувати через таку заборону, адже в супермаркетах ви без ризику для життя та здоров'я знайдете не менш смачні гриби.

Раніше ми повідомляли, як не отруїтися грибами у розпал сезону: важливі поради.

Джерело матеріала
loader
loader