Три дні та штраф: в Україні посилили правила вручення повісток поштою
Три дні та штраф: в Україні посилили правила вручення повісток поштою

Три дні та штраф: в Україні посилили правила вручення повісток поштою

Кабінет Міністрів України вніс суттєві зміни до Правил надання послуг поштового зв'язку, які значно вплинуть на процес отримання повісток від територіальних центрів комплектування (ТЦК).

Про це пише Судово-юридична газета.

Згідно з постановою уряду від 8 жовтня 2024 року №1147, час зберігання повісток від ТЦК тепер прирівнюється до судових повісток, що суттєво скорочує строки їх отримання.

Тепер чоловіки мають лише три робочі дні на те, щоб забрати рекомендований лист із повісткою від ТЦК з пошти. Якщо протягом цього терміну адресат не з'явиться по лист, йому загрожує серйозний штраф у розмірі від 17 до 25,5 тисяч гривень. Це нововведення покликане прискорити процес оповіщення військовозобов'язаних та підвищити ефективність роботи системи призову.

Нові правила передбачають, що рекомендовані листи з позначкою "Повістка ТЦК" повинні вручатися виключно особисто адресату. У разі відсутності одержувача за вказаною адресою працівник поштового зв'язку зобов'язаний вжити додаткових заходів для інформування адресата. Це може бути дзвінок за наявним номером телефону або повідомлення про надходження листа в поштовій скриньці.

Повістки поштою
Повістки поштою

Якщо після закінчення трьох робочих днів після інформування адресат так і не з'явиться для отримання листа, працівник поштового відділення робить відповідну позначку "адресат відсутній за вказаною адресою". Ця позначка засвідчується підписом працівника та відбитком поштового пристрою. Після цього, пізніше наступного робочого дня, лист повертається відправнику, тобто у ТЦК.

Важливо відзначити, що таке повернення листа вважатиметься "належним повідомленням". Це означає, що після цього ТЦК отримує право винести ухвалу про штраф. Аналогічна ситуація виникає й у разі, якщо адресат відмовляється підписом підтвердити факт відмови від одержання листа. У цьому випадку працівник пошти робить позначку "Адресат відмовився" і також повертає листа відправнику не пізніше наступного робочого дня.

Порядок поштою. Фото: Івано-Франківський ТЦК та СП
Порядок поштою. Фото: Івано-Франківський ТЦК та СП

Відповідно до Порядку призову, належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов'язаного про виклик до ТЦК при надсиланні повістки поштовим зв'язком вважається день отримання поштового відправлення особою, день проставлення позначки про відмову отримати відправлення або відмітки про відсутність особи за вказаною адресою.

Ці зміни є частиною масштабної ініціативи уряду щодо оптимізації системи призову. До кінця поточного року Кабінет Міністрів планує відправити 900 тисяч повісток, що наголошує на серйозності намірів влади у питанні мобілізації.

Джерело матеріала
loader
loader