Втечу колишнього голови Конституційного суду за кордон організували поліція і прикордонники
Втечу колишнього голови Конституційного суду за кордон організували поліція і прикордонники

Втечу колишнього голови Конституційного суду за кордон організували поліція і прикордонники

Втечу колишнього голови Конституційного суду за кордон організували поліція і прикордонники

На початку жовтня колишньому голові Конституційного суду Олександру Тупицькому, співробітнику прикордонної служби і заступнику начальника райвідділу поліції повідомили підозри.

Державне бюро розслідувань зібрало докази того, що посадовець поліції створив організовану групу, яка на початку повномасштабного вторгнення РФ незаконно переправляла військовозобовʼязаних чоловіків за кордон (ч.3 ст. 332 ККУ).

Він начебто особисто контролював, щоб прикордонники пропускали машини без перевірки документів у пасажирів, реєструючи тільки водія, зазначає видання «Судовий репортер».

Вважається, що за такою ж схемою в березні 2022-го територію України без проходження прикордонного і митного контролю покинув ексголова Конституційного суду. Припускають, що він не тільки ховався від війни, а й від відповідальності перед законом, маючи статус обвинуваченого одразу в двох кримінальних справах.

9-11 жовтня у Печерському райсуді Києва обирали запобіжний захід заступнику начальника Берегівського відділу поліції Закарпатської поліції Яну Мікші.

Втечу колишнього голови Конституційного суду за кордон організували поліція і прикордонники - Фото 2

У судовому засіданні стало відомо, що слідство перебуває в активній фазі. Чимало фігурантів дають свідчення. Наразі кажуть, що підозрюваних уже близько 10 осіб і, очевидно, що це ще не остаточна цифра.

Прокурори Офісу генпрокурора Олексій Клименко і Роман Крупка вимагали тримання під вартою із альтернативою застави в 16 мільйонів гривень. Суму застави визначили, порахувавши імовірний заробіток Мікші на схемі незаконного переправлення осіб через державний кордон. У матеріалах справи є показання свідків, що чоловіки платили щонайменше по 20 тисяч доларів.

Мікша підозрюється у 10 епізодах переправлення через кордон стосовно 20 осіб. І це все тільки за період 5-22 березня 2022 року.

Йдеться про незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організацію такого переправлення і керівництво такими діями та сприяння їх вчиненню щодо кількох осіб, за попередньою змовою групою осіб, зі зловживанням службовим становищем, з корисливих мотивів.

Свого часу розслідування почалося саме з публікації в ЗМІ фото Тупицького на вулицях австрійської столиці. Зʼясовуючи обставини виїзду колишнього судді, слідчі зʼясували, що існувала організована злочинна група з числа працівників поліції, прикордонної служби, митниці.

Машину з Тупицьким супроводжували дві автівки поліції

У березні 2022 року Тупицький приїхав на Закарпаття із вагітною дружиною, двома дітьми та їх нянею. Жінки і діти перетнули кордон без нього.

Тупицького і ще двох чоловіків, молодших 60 років,  Івана Бондаренка і Дмитра Омельчука  17 березня вивезли через пункт пропуску Косино Закарпатської області машиною «Тойота». За кермом був водій, який згодом розповів правоохоронцям, що Мікша пообіцяв йому за поїздку через пункт пропуску по 100 євро або доларів за одну людину. Водія Мікша запевнив, що ці пасажири мають право виїзду за кордон і на пункті пропуску запитань не виникне, бо всі попереджені і вони їдуть під контролем. До слова, один із пасажирів Омельчук перед від’їздом деякий час мешкав у заступника начальника Берегівського райвідділу поліції Павла Густея.

Камери відеоспостереження вулиць фіксували, як «Тойоту» з віп-пасажирами з міста Берегове до пункту пропуску «Косино» супроводжує автомобіль Мікші і машина заступника начальника Берегівського райвідділу поліції Густея.

Мікша підвіз до пункту пропуску «Косино» родину Бондаренка. На відео видно, як машина з Бондаренком, Тупицьким і Омельчуком перетинає пункт пропуску, а поряд у пішому порядку йдуть мама, дружина і дитина Бондаренка.

Коли «Тойота» минула кордон, водій вийшов і за кермо пересів власник авто Бондаренко. В Угорщину офіційно вʼїхали троє  Тупицький, Бондаренко і Омельчук, які офіційно територію України не покидали.

Водій близько 15 хвилин повертався пішки в Україну. Мікша дочекався його в пункті пропуску, заплатив 300 євро і відвіз до міста Берегове.

Показання слідчим дали двоє чоловіків, які із 6 на 7 березня 2022-го аналогічно виїхали. Вони зізналися, що заплатили по 20 тисяч доларів поліцейському і мали в мобільному телефоні його номер, підписаний «Яник», «Мікша». За кермом був той самий водій, який віз Тупицького.

Ще один чоловік розповів правоохоронцям, що Мікша допоміг виїхати йому по підробленому посвідченню багатодітного батька (цей епізод Мікші поки що не інкримінується).

Інший свідок розповів, що з приводу перетину кордону контактував із особою, яка в телефоні підписана «Яник Границя».

Показання свідків підтверджуються телефонними зʼєднаннями і записами камер відеоспостереження на вулицях і в пунктах пропуску, які фіксували рух автомобілів.

Втечу колишнього голови Конституційного суду за кордон організували поліція і прикордонники - Фото 3

Слідчі зібрали відомості про вплив поліціянта на прикордонників. Так, 10 березня 2022 року на кордоні була велика черга. Мікша подзвонив водієві і сказав, що їх чекають. На відео видно, як водій обʼїжджає колону машин по зустрічній смузі і проходить контроль без черги. У матеріалах справи є огляд мобільного телефону інспекторки прикордонної служби, яка отримала повідомлення від Мікші, що конкретному авто треба допомогти з чергою.

Розслідування у цій справі почалося ще в квітні 2022-го, тобто за 2,5 роки до першої підозри. Але обшуки в Мікші проводилися ще в 2022-му. Його викликали на допити як свідка. Захист посилається на це, кажучи, що за такий довгий час підозрюваний не переховувався і не впливав ні на кого.

Однак прокурори з цим не згодні і навели низку обставин. У день повідомлення про підозру 4 жовтня Ян Мікша подзвонив водію, який возив людей через пункти пропуску, і цікавився, де він, сказав, що йому можуть вручити підозру. Почувши, що співрозмовник їде в Німеччину, Мікша порадив йому затриматися на пару днів за кордоном.

Раніше, коли активізувалися слідчі дії Мікша порадив водієві сховати мобілку і сам перестав користуватися своїм телефоном. На початку поліціянт, нібито, намагався впливати на водія і вигадав для нього версію, чому той вивозив чоловіків і авто, приставив до нього адвоката, який би контролював його поведінку, телефонував свідку і розпитував, чи давав той якісь показання. Місцевий адвокат згодом розповів слідчим, що Мікша та його підлеглі організували за ним і підзахисним спостереження.

Один із працівників митниці ще 25 березня 2022 року звільнився і незаконно виїхав за кордон та, за словами прокурора, викрав із собою контрольні талони за деякі дні, в тому числі за 17 березня, коли виїздив Тупицький.

Адвокат Роман Свистович вважає, що доказів проти його клієнта немає. Допитані свідки, начебто, не впізнали Мікшу та говорили, що гроші брали якісь незнайомці в каптурах і на білому джипі.

Втечу колишнього голови Конституційного суду за кордон організували поліція і прикордонники - Фото 4

Посадовцю поліції загрожує від 7 до 9 років позбавлення волі. Він та його захисник наразі скупо коментували підозру, кажучи, що планують краще вивчити матеріали справи.

11 жовтня суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк застосував до Мікші запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 2 млн 100 тисяч гривень.

Іншим підозрюваним, зокрема, працівнику прикордонного пункту пропуску Роману Макуху запобіжного заходу ще не обирали. Олександра Тупицького, який проживає в Австрії, чекає більш тривала процедура заочного обрання запобіжного заходу.

Австрія відмовила в екстрадиції Тупицького

На сьогодні, як підтверджують адвокати Тупицького, його розшук фактично припинено. У травні 2023 року Земельний суд із кримінальних справ міста Відня відмовив в екстрадиції Тупицького до України. Місцезнаходження колишнього українського судді достовірно встановлено компетентними органами Республіки Австрії, і воно є таким самим, яке він неодноразово повідомляв українські суди.

Тупицький інформував, що не планує повертатися в Україну до завершення війни.  Адже, виїхав у звʼязку з існуванням реальної загрози життю і здоровʼю для себе і членів його сімʼї, залишив територію України разом з двома неповнолітніми дітьми та вагітною дружиною, начебто, не маючи заборон чи обмежень для перетину державного кордону. На території Республіки Австрії він отримав тимчасовий захист та зареєстрував своє місце проживання.

В останній оприлюдненій декларації за 2022 рік ексголова КСУ зазначав, що орендує квартиру у Відні. За апартаменти площею 251 кв.м. щомісячно сімʼя сплачувала приблизно 4500 євро (на той час еквівалент 160 тисяч гривень).

Адвокати неодноразово надавали українським судам віденську адресу Тупицького і просили слати туди повістки в судові засідання. А ще переконували суд дозволити обвинуваченому Тупицькому долучитися до розгляду справ дистанційно, в режимі відеозвʼязку.

У квітні 2024 року Голосіївський районний суд Києва дозволив Тупицьому брати участь по відезвʼяку в процесі про створення незаконних платіжних доручень у Конституційному суді. Подільський районний суд столиці аналогічне клопотання не задовольнив і розгляд справи про дачу Тупицьким неправдивих показань і підкуп свідка досі зупинений.


Автор: Ірина Салій

Джерело: «Судовий репортер»

Tweet
Джерело матеріала
loader