Де і як зберігати горіхи вдома. У шкаралупі, в полотняному мішку, у морозилці чи в меді
Де і як зберігати горіхи вдома. У шкаралупі, в полотняному мішку, у морозилці чи в меді

Де і як зберігати горіхи вдома. У шкаралупі, в полотняному мішку, у морозилці чи в меді

Мигдаль, пекан, фісташки, макадамія, кеш’ю і, звісно, волоські. Усі горіхи смачні, корисні, але примхливі щодо умов зберігання. Про те, чому горіхи можуть прогіркнути, де краще їх зберігати, а також який продукт може надовго «законсервувати» ядра – у матеріалі Коротко про.

Якісна упаковка від матінки-природи

Ще зі школи знаємо: у складі горіхів велика кількість жирів. А саме корисних ненасичених жирних кислот, які, на жаль, дуже бояться тепла і світла. Тримаєте очищені горішки у тарілці на столі у світлій кімнаті? Прогіркнуть за кілька днів. Заховали у темну кухонну шафку? Там теж швидко зіпсуються, тому що надто тепло. Ще й міль з’явиться.

Тому, щоб вберегтися від набридливих комах та гірких горіхів, запам’ятайте основне правило зберігання: обирайте лише прохолодне сухе місце. Горіхи можна зберігати у облаштованому підвалі чи холодильнику. Прохолода не дасть ненасиченим жирам розщеплюватися, що сповільнить псування продуктів. Очищені горішки не псуватимуться в холодильнику впродовж пів року. А в морозильнику їхній термін придатності – аж до 1 року. Щоправда, розморожувати волоські чи фундук ще та морока: треба висипати ядра одним шаром на папір, що вбиратиме вологу. А потім просушити горішки в духовці.

Упаковка. Почнімо з того, що горіхи мають свою якісну упаковку, яку придумала матінка-природа, – це шкаралупа. У ній ядра зберігаються довго. А ось поліетиленовий пакет - не найкраща упаковка для зберігання горіхів. У підвалі горіхи у шкаралупі можна зберігати у полотняних мішках, сітках-«авоськах». Для холодильної чи морозильної камери підійдуть пластикові контейнери.

Тепер підготуємо горіхи до зберігання. Продукт попередньо треба обов’язково пересортувати, відкинути пошкоджені плоди і ретельно висушити цілі. Якщо хоч один горішок у ємності для зберігання залишиться вологим, то через місяць-другий зіпсуються усі решта.

До речі, цікавий факт: експерти стверджують, що деякі сорти горіхів краще з’їсти швидше, не зберігати до нового врожаю. Це макадамія, кедрові горіхи, кеш’ю та бразильські горіхи. А волоські горіхи, фундук, мигдаль і фісташки якраз підходять для довготривалого зберігання.

У підвалі горіхи у шкаралупі можна зберігати у полотняних мішках. Фото: diapason.com.ua

Як зберігати волоські горіхи?

Висушені у шкаралупі - у полотняному мішку, сітці, коробці у темному, сухому, прохолодному місці. Таким чином горіхи можна зберігати до пів року.

Висушені очищені ядра краще тримати в пакеті у морозильнику. Там зберігатимуться аж цілий рік, а то й довше. А ось очищені і ще свіжі горішки – лише 4-5 діб у холодильнику, у скляній і герметично закритій тарі.

Як зберігати фундук?

Знову ж, найдовше зберігатиметься у шкаралупі. Правила зберігання точнісінько такі ж, як і для волоського горіха. Щоправда, у морозильній камері фундук може зберігати свої смакові якості аж до 4 років! Низька температура морозильної камери знижує ризик псування та появу плісняви.

Як зберігати мигдаль?

 У сухому місці з температурою до 5 °C – тобто у холодильнику. Там мигдаль у шкаралупі зберігатиметься до 1 року, в очищеному вигляді – до 9 місяців. У замороженому вигляді мигдаль зберігається до 3 років. Холод допоможе зберегти свіжість і хрумку структуру горіха. Перед зберіганням в холодильнику краще пересипати горіхи у пластиковий контейнер. Плануєте заморозити мигдаль? Тоді краще заморожувати горішки невеликими порціями у спеціальних пластикових пакетах зі зручною застібкою.

Усі горіхи смачні, корисні, але примхливі щодо умов зберігання. Фото: marchespublics-mtl.com

Як зберігати фісташки?

Для тривалого зберігання обирайте горішки в шкаралупі. Навіть напіврозкрита захищає від цвілі, вологи, комах.

Найдовше фісташки пролежать у морозилці – до 3 років. У холодильнику горіхи зберігатимуться 9-12 місяців, у кухонній шафі максимум пів року. Увага: фісташки швидко вбирають сторонні запахи, тому краще не класти їх біля надто ароматних продуктів чи спецій.

А в очищеному вигляді термін зберігання фісташок короткий – до 3 місяців і тільки у контейнері. На тарілці в кімнаті зіпсуються вже за кілька тижнів.

Як зберігати арахіс?

Відомо, що це не горіх, а біб. Але в українських магазинах та на ринках серед горіхового розмаїття обов’язково є й арахіс.

Щоб арахіс довго залишався свіжим і хрустким, його потрібно зберігати в сухому та прохолодному місці, наприклад, у контейнері або скляній банці з герметичною кришкою. Свіжий арахіс - достатньо вологий продукт, і при неправильному зберіганні він швидко запліснявіє. У шкаралупі і в холодильнику він зберігає свої властивості до року, в очищеному вигляді – приблизно 2 місяці. Можна спробувати його і заморозити. У морозилці очищені ядра мають термін зберігання до 9 місяців. Але якщо у горіха з’явився неприємний гнилий запах, одразу викидайте його у смітник.

Мед як консерватор

Ще один цікавий і дійсно дієвий метод зберігання горіхів – це залити їх медом. Такий продукт довго зберігається, смакує, корисний, і міль його не зачепить. До речі, така медово-горіхова баночка ще й є завжди гарним подарунком (а попереду  вже зимовий сезон свят).

Медово-горіхова баночка ще й є завжди бажаним подарунком. Фото: fooduzzi.com

Отож, горіхи в меді
  • Скляна банка – 0,5 л
  • Рідкий мед – 200-300 г
  • Мікс горіхів (мигдаль, фундук, волоські) – 250 г

Горіхи попередньо очистити від шкаралупи, добре промити, просушити, трішки (до 2 хвилин) просмажити на сковороді. Остудити, засипати у стерилізовану банку. Заповнити банку треба на ¾ її вмісту. І залити усе це медом. Закрити кришкою, залишити у темному сухому місці настроюватися. Через 3-4 дні медово-горіховий десерт вже можна їсти. Горіхи з медом – вдалий тандем, адже містять чимало вітамінів і мікроелементів.

Горіхові козинаки

Ще один варіант довготривалого зберігання горіхів.

Інгредієнти:

  • Горіхи (будь-які) – 500 г
  • Мед – 100 г
  • Цукор – 50 г

Горіхи очистити від шкаралупи, промити, просушити. Подрібнити ножем або у блендері, але так, щоб залишались шматочки. Обсмажити на сковороді приблизно 5-7 хвилин. Туди ж додати мед і цукор. Суміш постійно помішувати, доки структура не стане в’язкою.

Розстелити на столі або іншій рівній поверхні пергамент. Вилити на нього суміш, трішки остудити. Змочити руки у воді і сформувати з медово-горіхової суміші прямокутний пласт до 5 мм завтовшки. Його можна нарізати будь-якими шматочками. Охолоджені козинаки зберігати у пергаменті у сухому місці.

Теги за темою
продукти
Джерело матеріала
loader
loader