Україна відкрила кримінальну справу через розстріл девʼяти військовополонених на Курщині
Україна відкрила кримінальну справу через розстріл девʼяти військовополонених на Курщині

Україна відкрила кримінальну справу через розстріл девʼяти військовополонених на Курщині

Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження щодо ймовірного розстрілу девʼяти українських військовополонених у Курській області. Про це вдень 13 жовтня повідомив генеральний прокурор Андрій Костін у своєму акаунті в соцмережі X.

- Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та міжнародним злочином. Розпочато розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством, — написав він.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга написав в X, що страти українських військовополонених стають дедалі частішими. За даними ООН, 95% українських військовополонених піддаються тортурам, їм відмовляють у задоволенні базових потреб.

- Міжнародна спільнота повинна вжити негайних заходів: видати ордери МКС на арешт російських палачів, посилити санкційний тиск, вимагати доступу міжнародних спостерігачів і медиків до місць утримання під вартою та сприяти звільненню військовополонених і всіх незаконно утримуваних осіб, — заявив він.

  • Уранці 13 жовтня DeepState повідомив, що 10 жовтня на Курщині розстріляно дев'ять українських військових. У проєкті послалися на джерела у 1 ОТБр. Розстріляли дронщиків та суміжників в районі н.п. Зелений Шлях. Хлопці виходили на позиції з думками, що вони у відносному тилу, але вже змушені були вступати в контакт з ворогом та відстрілювались. Проте кількість БК була обмежена і вони були вимушені здатися. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вкотре направив листи до ООН та МКЧХ щодо чергового злочину росіян.
  • 4 жовтня в Офісі генпрокурора повідомили, що під час наймасовішого розстрілу українських військовополонених було вбито 16 осіб — бійців двох підрозділів ЗСУ.
Джерело матеріала
loader
loader