Через нібито передачу дронів: у МЗС різко відповіли на дані про співпрацю з туарегами у Малі
Через нібито передачу дронів: у МЗС різко відповіли на дані про співпрацю з туарегами у Малі

Через нібито передачу дронів: у МЗС різко відповіли на дані про співпрацю з туарегами у Малі

Українське Міністерство закордонних справ написало, що Київ рішуче відкидає ці звинувачення.

Що кажуть в МЗС у відповідь на закиди деяких ЗМІ

Ми також категорично заперечуємо усі звинувачення, які періодично лунають з вуст високопосадовців Республіки Малі та Республіки Нігер, у нібито причетності України до "співпраці з терористами", "постачанні терористам озброєння та наданні їм інформації", "підтримці Україною терористичної коаліції" тощо,
– заявили в Міністерстві закордонних справ України.

Там пояснили, що ще в заявах від 5 та 8 серпня 2024 року міністерство спростувало звинувачення та висловило жаль щодо того, щоМалі та Нігер розірвали дипломатичні відносини з Україною. У МЗС України зауважили, що це відбулось на підставі надуманих та нічим не обґрунтованих припущень.

Варто зауважити, що Малі розірвало дипломатичні відносини з Україною після розгрому вагнерівців у країні. До речі, ПВК "Вагнер" у Малі воює на боці хунти, яка прийшла до влади після держперевороту. Хунта на чолі з полковником Ассімі Гоїтою підтримує дружні стосунки з Росією.

Що пишуть ЗМІ та як реагують в МЗС

Видання Le Monde написало, що нібито від літа 2024 року туареги-повстанці з руху CSP на півночі Малі активно використовують українські дрони, щоб боротись проти хунти та ПВК "Вагнера".

Адже 4 жовтня безпілотники атакували військовий табір у Гундамі, що в регіоні Тімбукту, де були підрозділи вагнерівців.

У зв'язку з цією заявою в МЗС України заявили, що:

  • з початку повномасштабного вторгнення Україна першою ініціювала запровадження розгалуженої системи моніторингу та контролю над озброєнням, яке постачає Захід;
  • за понад 2,5 роки війни партнери із Заходу не знайшли жодного випадку нецільового використання наданого Україні озброєння та техніки.

У зв'язку з безпідставними звинуваченнями урядів Малі та Нігеру на адресу України наше МЗС закликало не поширювати неправдиву інформацію, яка повторює брехливі наративи пропаганди Росії, спрямовані на:

  • дискредитацію Києва,
  • виправдання неспровокованої, невиправданої та незаконної війни Росії проти України.

В МЗС України запевнили, що наша держава налаштована надалі розбудовувати взаємовигідні відносини з усіма державами Африки на засадах:

  • рівності,
  • невтручання у внутрішні справи,
  • поваги до суверенітету та територіальної цілісності країн у міжнародно визнаних кордонах,
  • неухильного дотримання міжнародного права, цілей та принципів Статуту ООН.
Теги за темою
МЗС України
Джерело матеріала
loader