Чорні плями на листках: що треба додати до троянд восени, щоб вони не захворіли
Чорні плями на листках: що треба додати до троянд восени, щоб вони не захворіли

Чорні плями на листках: що треба додати до троянд восени, щоб вони не захворіли

Експерти із садівництва наголошують, що чорні плями на листі троянд сигналізують про наявність хвороби, з якою необхідно боротися негайно.

Трояндицінуються за їхнє вражаюче цвітіння, проте садівники повинні бути обережними восени, коли ці рослини стають вразливими до хвороб, що можуть загрожувати майбутньому цвітінню.

Експерт з догляду за рослинами та засновник компанії Moowy Луїс Хуфт закликає звертати увагу на чорні плями на листі троянд, які він називає "найпоширенішою і найнеприємнішою" хворобою для цих рослин.

"Чорна плямистість - це грибкове захворювання, що вражає кущі троянд і проявляється у вигляді круглих чорних плям на листі рослини. Якщо не лікувати, уражене листя жовтіє і опадає. Однак ці непривабливі чорні плями можуть з часом зливатися і поширюватися, що призведе до втрати листя всією рослиною. Чорна плямистість може також інфікувати молоді тростини і квіти, що призводить до подальшого пошкодження і зниження врожаю квітів", - зазначив він.

Чорна плямистість становить серйозну загрозу, яку садівники не повинні ігнорувати, попереджає Express.

Хоча ця хвороба не є смертельною для троянд, вона значно послаблює їх, роблячи рослини більш вразливими до інших хвороб і шкідників, а також менш стійкими до зимових холодів.

Швидке поширення чорної плямистості викликає занепокоєння і потребує негайного реагування. Якщо не боротися з цією хворобою вчасно, троянди можуть втратити листя і залишитися без квітів наступного року.

Чорна плямистість найбільше поширюється восени через підвищену вологість і прохолодну дощову погоду.

"Чорна плямистість розвивається між осінню і зимою, коли спори грибка ростуть у купах опалого листя та інфікованих очеретів. Потім вітер і дощ переносять зрілі спори на листя ваших троянд, і саме тоді ви помітите чорні плями неправильної форми на листі та молодих стеблах, що зрештою призводить до дефоліації", - сказав Луїс.

Однією з дієвих стратегій боротьби з чорною плямистістю є обережний полив біля коренів рослини, уникаючи намокання листя. Восени рекомендується не поливати троянди зверху та уникати використання дощувальних систем.

Осіння обрізка та ретельне прибирання рослин покращують циркуляцію повітря і прискорюють висихання, що також є важливими профілактичними заходами. Крім того, мульчування троянд може захистити їх від хвороби, зберігаючи вологість ґрунту.

"Мульча діє як бар'єр, запобігаючи потраплянню ґрунту на рослину. Якщо спори присутні в землі, мульча допоможе запобігти поширенню чорної плямистості на троянди. Однак не додавайте до компосту гнилу деревину, яка може створити вологе середовище, сприятливе для інших грибкових захворювань. Завжди використовуйте добре перепрілий компост", - додав експерт.

Регулярно підсипайте трохи компосту до своїх троянд, але не забувайте й про інші типи мульчі, такі як подрібнена кора, деревна тріска, хвоя, солома і сіно. Не використовуйте опале листя троянд або інші рослинні залишки для мульчування, оскільки вони можуть бути носіями чорної плямистості. Замість того, щоб додавати їх до компосту, краще викинути їх у смітник.

Дотримуючись правильного режиму поливу, ретельно обрізаючи і продовжуючи мульчування восени, ви зможете запобігти виникненню чорної плямистості. Це вимагатиме певних зусиль, але це незначна ціна за запобігання відсутності цвітіння та ушкодження троянд.

"Це може звучати як оксюморон, але запобігання зараженню ваших троянд чорною плямистістю - найефективніший спосіб боротьби з цією хворобою. Знизьте ризик захворювання, застосовуючи правильні садівничі практики і створюючи несприятливі умови для грибка", - резюмував Луїс.

Що потрібно знати про Express.co.uk

Express.co.uk - британський таблоїд, який є цифровим підрозділом Daily Express і Sunday Express - одного з найвідоміших і надійних британських новинних брендів.

З 1900 року Express надає мільйонам читачів інформоване висвітлення найважливіших світових подій як у друкованому вигляді, так і в режимі онлайн.

Як кажуть у виданні, вони щодня намагаються надати читачам найкращу журналістику, інформувати та розважати.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader