Як зберегти зимові яблука до весни: поради садівникам
Як зберегти зимові яблука до весни: поради садівникам

Як зберегти зимові яблука до весни: поради садівникам

Збирання яблук – особливий момент для кожного садівника, а зимові сорти – це справжній скарб, що тішить нас до весни. Важливо не тільки правильно зібрати плоди, але й зберегти їх свіжими та смачними.

Щоб яблука не втратили смак і зберігалися довго, потрібно знати, коли їх краще збирати. Якщо зірвати занадто рано, вони будуть кислі, якщо пізно – швидко зіпсуються.

Яблука, горіхи, мандарини / фото: Pixabay

Ось кілька ознак, які допоможуть вам зрозуміти, що настав час для збору зимових сортів:

  • Колір. Шкірка яблука повинна бути насиченого кольору, характерного для вашого сорту.
  • Смак. Спробуйте одне яблуко – воно має бути приємно солодким або кисло-солодким.
  • Відокремлення від гілки. Якщо плід легко відривається при обертанні – він готовий.
  • Колір насіння. Дозрілі яблука мають коричневе, тверде насіння.

Зазвичай зимові сорти яблук збирають у жовтні, але все залежить від сорту та погоди.

Людина, яка зриває яблука з дерева

Після збору врожаю важливо його правильно підготувати до зберігання. Перший крок – сортування. Відберіть тільки здорові плоди без пошкоджень. Ті, що мають навіть невеликі дефекти, можуть зіпсувати весь запас.

Дівчина, яка обирає яблука

Після сортування розкладіть яблука одним шаром на рушнику або папері, щоб вони трохи підсохли. Це займе кілька годин.

Щоб яблука зберігалися якомога довше, варто дотримуватися таких умов:

  • Температура – від 0 до +4 °C
  • Вологість повітря – 85-90%
  • Темне місце для зберігання

Ось кілька популярних способів зберігання яблук, які допоможуть зберегти їх свіжими:

  1. Дерев’яні ящики. Вистеліть дно ящика папером або тканиною. Яблука складайте в один шар, кожен шар перекладайте папером.
  2. Пластикові ящики з вентиляцією. Обирайте ящики з отворами для циркуляції повітря.
  3. Поліетиленові пакети. Деякі сорти яблук, такі як мелба, макінтош, джонатан, добре зберігаються в пакетах. Оптимальна товщина плівки має бути 0,55–0,65 міліметра. Перед тим як покласти яблука у пакети, охолодьте їх і переконайтеся, що температура плодів відповідає температурі сховища.

Не забувайте про те, що кожен сорт яблук має свої особливості, тому експериментуйте і знаходьте оптимальний спосіб зберігання для свого врожаю!

Раніше ми повідомляли,старіння можна сповільнити.

Чому яблука в Україні стали недосяжною розкішшю- детальніше на Знай.ua.

Джерело матеріала
loader
loader