На Хмельниччині лікарі з ВЛК підробляли медичні висновки для військовозобов’язаних
На Хмельниччині лікарі з ВЛК підробляли медичні висновки для військовозобов’язаних

На Хмельниччині лікарі з ВЛК підробляли медичні висновки для військовозобов’язаних

Заступниці ВЛК та лікарю висунули підозри за підробку діагнозів для призовників.

На Хмельниччині лікарі виписували фальшиві медичні виписки для чоловіків призовного віку.

Про це повідомили у Національній поліції.

Повідомляється, що під час обшуків вилучили гроші та записники з іменами клієнтів. Затриманим загрожує до восьми років в’язниці з конфіскацією майна

Поліцейські встановили, що заступниця голови військово-лікарської комісії організувала схему, в яку залучила лікаря екстреної медичної допомоги. Їхня діяльність полягала в наданні чоловікам призовного віку можливості отримати групу інвалідності, що дозволяло уникнути призову до Збройних сил України. Для цього зловмисники вносили до медичних документів неправдиву інформацію про наявність у них захворювання. Після цього ці документи передавалися на розгляд військово-лікарської комісії, де приймалися позитивні рішення.

Вартість таких "послуг" коливалася від 3000 до 8000 доларів. 10 жовтня оперативники управління стратегічних розслідувань у Хмельницькій області затримали лікаря підстанції під час отримання чергової суми грошей. Під час обшуків у зловмисників було вилучено 182 000 доларів і 6500 євро, що в еквіваленті становить майже 8 мільйонів гривень. Також були знайдені чорнові записи з прізвищами клієнтів, діагнозами та сумами грошей.

На основі зібраних доказів слідчі, під керівництвом Хмельницької обласної прокуратури, оголосили підозру заступниці голови військово-лікарської комісії та лікарю екстреної медичної допомоги. Їхні дії кваліфіковані за статтею 369-2 Кримінального кодексу України, що передбачає до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна. Наразі вирішується питання про запобіжні заходи для підозрюваних, а поліцейські продовжують встановлювати всіх учасників схеми та осіб, які скористалися їхніми послугами.

Нагадаємо, служба безпеки України повідомила про підозру 31 особі у вчиненні корупційних правопорушень. З початку 2024 року відкрито 14 кримінальних проваджень стосовно неправомірних дій співробітників військово-лікарських комісій (ВЛК).

  • Закон про мобілізацію: скільки діє довідка про придатність до військової служби – постанова Кабміну
  • У Житомирі чоловік станцював перед працівниками ТЦК, які перевіряли документи
  • Чи залежить проходження ВЛК від місця реєстрації, проживання або роботи: відповідь юриста
 
 
 
 
 
Джерело матеріала
loader
loader