Посівний клин під горохом зміщується на північ
Посівний клин під горохом зміщується на північ

Посівний клин під горохом зміщується на північ

Горох добре росте в помірному кліматі з достатньою кількістю опадів. Він чутливий до посухи, тому важливо забезпечити достатню вологість ґрунту. Найкраще підходять легкі та середні суглинки з хорошою аерацією та дренажем. Крім того, культура не любить кислих ґрунтів.

Про це AgroPortal.ua розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.

За його словами, до повномасштабного вторгнення рф на територію України, у 2021 році лідерами за обсягами виробництва гороху були південні регіони країни та частина Слобожанщини. Запорізька область забезпечувала близько 23,4% загального збору, Миколаївська — 9,9%, а Харківська — 9,2%.

«Воєнні дії на території нашої держави, безперечно, змінили структуру посівів. У 2023 році на перше місце з виробництва гороху вже вийшла Одещина, частка збору якої у загальному доробку досягла 31,5%, а Миколаївщина наростила свою частку до 16,2%. Водночас послабшали позиції Харківщини — до 6,2%. Стабільний показник виробництва культури на Кіровоградщині — 7,5-8% загальнодержавного збору. Ці регіони більш як на 60 % забезпечують Україну горохом», — зазначає Олександр Нечипоренко.

Джерело матеріала
loader
loader