Світова прем’єра нових Citroen С4 та С4 Х на Паризькому aвтосалоні
Світова прем’єра нових Citroen С4 та С4 Х на Паризькому aвтосалоні

Світова прем’єра нових Citroen С4 та С4 Х на Паризькому aвтосалоні

Паризький автосалон завжди був для бренду Citroen особливим: своїм, знайомим, «домашнім». Тому не дивно, що бренд підготував важливу презентацію новинок до Паризького автосалону 2024 року. Citroen C4 та C4 X отримали змінений дизайн та покращений салон, а також сучасні бензиново-електричні гібридні двигуни. Усі відвідувачі автосалону мають змогу першими познайомитися з новинками.

Змінений дизайн, сучасні технології в салоні, поява гібридних версій

Бренд Citroen представляє нові втілення дуже важливих автомобілів С-класу, що вже знайшли масу фанатів та задоволений покупців. Новий Citroen C4 та C4 X зазнають значних змін, підкреслюють власний зрілий характер, водночас пропонуючи беззаперечний комфорт та простір у салоні. Таким чином бренд відповідає очікуванням клієнтів у цьому сегменті, які шукають більше візуальної простоти, сучасності, міцності. Обидві моделі демонструють змінену передню частину, що включає у себе новий логотип бренду, а також нові варіанти колісних дисків та бокових захисних накладок. Крім того, новий C4 приваблює увагу зміненою задньою частиною кузова, яка помітно еволюціонувала та візуально стала більш «чистою».

Світова прем’єра нових Citroen С4 та С4 Х на Паризькому aвтосалоні - Фото 1

Зовнішні зміни супроводжується підвищеним комфортом в салоні – завдяки використанню нових сидінь Citroen Advanced Comfort та появі цифрової 7-дюймової панелі приладів. Також варто відзначити щедрий внутрішній простір, 10-дюймовий сенсорний екран, підтримку технології ChatGPT, надзвичайно комфорту підвіску Citroen Advanced Comfort та майже 20 систем допомоги водію, які реально корисні під час повсякденного водіння.

Світова прем’єра нових Citroen С4 та С4 Х на Паризькому aвтосалоні - Фото 2

Нарешті, оновлення автомобілів супроводжуються розширенням лінійки доступних силових агрегатів, що додаткового сприяють електрифікації. Адже відтепер для C4 та C4 X будуть запропоновані бензиново-електричні гібридні двигуни Hybrid 100 та Hybrid 136 (залежно від моделі), які доповнюють вже існуючі варіанти – повністю 100% електричні версії та бензиновий 1,2-літровий двигун PureTech 130 з автоматичною коробкою перемикання передач EAT8 (пропонується в залежності від ринку). Така широка та різноманітна гама силових агрегатів дозволяє задовольнити всі потреби та запити клієнтів.

Сучасний дизайн та покращення аеродинаміки

Видаляйте зайве, щоб отримати ідеальний баланс. Це правило працює завжди – також і у випадках нового Citroen C4 та C4 X. Автомобілі зберегли свої впізнавані загальні силуети та пропорції кузова, але отримали нові деталі, що підкреслюють їх сучасність, характер, зрілість. Робота дизайнерів мала на меті зробити автомобіль візуально простішим, але також водночас й більш міцними – усе, щоб ідеально відповідати очікуванням клієнтів від автомобілів цього сегменту.

Світова прем’єра нових Citroen С4 та С4 Х на Паризькому aвтосалоні - Фото 3

Передня частина значною мірою відтворює дизайнерські ідеї концепту Oli 2022 року. Наприклад, передня частина відтепер побудована навколо нового логотипу, який гордо розташований у центрі оновленої решітки радіатора. Це надає автомобілям більш впевненого та зібраного вигляду, підкреслює їх міцну позицію на дорозі.

Тонкі, елегантні, повністю світлодіодні фари мають характерний «світловий підпис» з трьох частин, що забезпечує миттєве розпізнавання автомобіля навіть на великій відстані. Нові елементи є не лише питанням естетики, але й функціональності – адже кожна деталь була розроблена у тісній співпраці з фахівцями аеродинаміки. Наприклад, передні фари виступають елементом, який спрямовує потік повітря у потрібному напрямку: так вдається оптимізувати аеродинаміку та покращити характеристики, що дуже важливо у випадку електромобілів.

Світова прем’єра нових Citroen С4 та С4 Х на Паризькому aвтосалоні - Фото 4

Передній бампер включає в себе нову решітку радіатора, яка розташована над захисною пластиною; остання натякає на автомобілі SUV-сегменту та може бути виконана у темному кольорі Mercury (комплектація You та Plus) або у сріблястому кольорі Silver Chrome (комплектація Max). Передня частина кузова добре структурована та має вертикальні поверхні, що дозволяють більш ясно позиціонувати новий логотипу бренду. Нарешті, образ доповнюють вставки-кліпси у кольорі Pure Black або Gold Satin: вони розташовані вертикально на бампері та ефектно підкреслюють нову форму передньої частини кузова.

Нові аеродинамічні колісні диски та вдосконалені бокові накладки

Нові 18-дюймові колісні диски Amber з привабливою «діамантовою» огранкою уособлюють ідеальне поєднання естетики та функціональності. Їх аеродинамічний дизайн не тільки приємний для очей, але й сприяє зменшенню споживання палива або енергії під час руху.

Бічні накладки були перероблені так, щоб надати автомобілю більш естетичного та витонченого вигляду – так, їх аеродинамічний дизайн допомагає візуально витягнути силует автомобіля. Ці бокові накладки ідеально гармонують з новою решіткою радіатора завдяки схожим кольоровим вставкам. Крім того, кольорові елементи дозволяють додатково персоналізувати автомобіль та підкреслити його унікальність.

Більш витончена та елегантна задня частина кузову Citroen C4

Задня частина нового Citroen C4 виконана у стилі «простота та ясність»: прибрані зайві складні елементи, залишилось лише найбільш необхідне. З’єднання між нижньою частиною задньої стійки даху та ліхтарів стало щільнішим, що сприяє загальній аеродинамічній ефективності. Нові ліхтарі розроблені так, щоб краще відповідати візуальному ефекту оновленої передньої частини. Чорна глянцева смуга з’єднує задні ліхтарі, додає естетичної привабливості автомобілю, а також виступає фоном для напису-назви бренду.

Світова прем’єра нових Citroen С4 та С4 Х на Паризькому aвтосалоні - Фото 5

Новий Citroen C4 X не потребував істотних змін задньої частини, адже крос-седан з’явився на ринку відносно нещодавно. Тим більш, він ще й досі дивує своїм силуетом: кришка багажника нахилена вперед і підкреслює динамічність автомобіля, оригінальні світлодіодні ліхтарі гармонійно поєднуються з фарами попереду. Тому Citroen C4 Х отримав лише одну зміну позаду – це новий логотипу, що підкреслює загальний ефектний дизайн автомобіля.

Світова прем’єра нових Citroen С4 та С4 Х на Паризькому aвтосалоні - Фото 6

Комфортна підвіска Advanced Comfort та нові сидіння Advanced Comfort

Сидіння Advanced Comfort були наново перероблені для додаткового підвищення комфорту. Так, візуальний комфорт покращено завдяки виділеним «подушечкам», які буквально запрошують водія та пасажирів зручно розташуватися перед дальньою дорогою. Комфорт посадки покращено завдяки додатковому шару піни-наповнювача товщиною на 15 мм, яка забезпечує м’який прийом тіла в першу мить посадки та розташування людини на сидінні. Комфорт під час руху покращено завдяки текстурованій піні та шару наповнювача високої щільності в центральній частині сидіння. Нарешті, комфорт розташування тіла покращено завдяки збільшеній бокові підтримці та широкому діапазону регулювань – включаючи регулювання за висотою та регулювання поперечної підтримки для сидіння водія.

Підвіска Advanced Comfort пропонує максимальний рівень комфорту під час руху, перетворюючи кожну поїздку на ніжну, заспокійливу, м’яку подорож всередині захисного кокону. Підвіска передбачає використання амортизаторів PHC (Progressive Hydraulic Cushions) з прогресивними гідравлічними упорами-обмежувачами, які більш ефективно поглинають нерівності дороги. Саме завдяки цьому амортизатори підвіски вдалось зробити особливо м’якими – і під час руху вони створюють відчуття «польоту та килимі».

Найсучасніша мультимедійна система та нова 7-дюймова цифрова панель приладів

Салон зазнав кардинальних змін. Відтепер одразу за кермом розташована повністю нова 7-дюймова панель приладів, що може працювати з вбудованою 3D-навігацією. Нова цифрова панель приладів значно покращує сприйняття високотехнологічних салонів Citroen C4 та C4 X з їх сучасним графічним оздобленням та, особливо, у комбінації з центральним сенсорним 10-дюймовим дисплеєм. Цифрова панель приладів може бути доповнена кольоровим проекційним дисплеєм, який відображає важливу інформацію в полі зору водія та зменшує навантаження на очі. Нарешті, варто відзначити й кермо, що отримало новий логотип бренду.

Світова прем’єра нових Citroen С4 та С4 Х на Паризькому aвтосалоні - Фото 7

Новий Citroen C4 та C4 X відтепер пропонують нову інформаційно-розважальну мультимедійну систему з вбудованою плавною та швидкою 3D-навігацією. Інтуїтивно-зрозумілий інтерфейс використовує всю площу 10-дюймового сенсорного дисплею HD-формату, який дає можливість створювати власні сторінки меню завдяки «віджетам» для швидкого доступу до потрібних функцій. Також передбачено голосове керування за командою «Hello Citroen», бездротове підключення смартфону з можливістю відображення програм на 10-дюймовому HD-дисплеї, оновлення мультимедійної системи за технологією ОТА (оновлення «по повітрю»).

Світова прем’єра нових Citroen С4 та С4 Х на Паризькому aвтосалоні - Фото 8

Крім того, відтепер C4 та C4 X пропонують підтримку технології ChatGPT, розробленої OpenAI, що безпосередньо інтегрована в інформаційно-розважальну систему. Завдяки технології ChatGPT бренд Citroen реалізує новий інструмент штучного інтелекту, який дозволяє давати голосові команди за допомогою звичайних розмовних фраз, а також покращує загальний комфорт завдяки «цифровому помічнику».

Технології для спокою та комфорту

Новий Citroen C4 та C4 X можуть запропонувати до 20 сучасних систем допомоги водію (ADAS), які використовують різноманітні датчики та камери для підвищення безпеки руху. Також передбачено кілька систем, які сприяють комфорту в повсякденному використанні автомобілів. Наприклад:

  • Система Active Safety Brake – попереджає про ризик зіткнення, може автоматично гальмувати автомобіль, спрацьовує вдень та вночі, розпізнає різні перешкоди (включаючи автомобілі, пішоходів, велосипедистів).
  • Система Collision Risk Alert – працює на швидкості 30 км/год або більше, попереджає водія про потенційну небезпеку зіткнення з транспортним засобом попереду.
  • Система Highway Driver Assist – поєднання адаптивного круїз-контролю та функції попередження про виїзд зі смуги руху; ця напівавтономна система водіння другого рівня дозволяє частково взяти керування автомобілем на себе, при цьому зберігаючи пильність та контроль водія.
  • Адаптивний круїз-контроль з функцією Stop & Go – підтримує задачу швидкість та контролює безпечну дистанцію до транспортного засобу попереду; передбачена функція зупинки та початку руху.
  • Повно-кольоровий проекційний дисплей – проекція ключових даних щодо водіння безпосередньо в поле зору водія без необхідності відволікати погляд від дороги.
  • Камера заднього огляду Top Rear Vision – відображає ситуацію позаду автомобіля з кутом огляду до 180 градусів; також на картинці з камери заднього огляду промальовуються кольорові індикатори, що попереджають про близьку відстань до об’єктів позаду.
  • Круговий огляд Vision 360 – панорамний круговий огляд на 360 градусів навколо автомобіля, що оновлюється в режимі реального часу та допомагає водію під час маневрів.

Крім того, C4 та C4 X також пропонують: моніторинг «сліпих зон» дзеркал заднього огляду, попередження про виїзд зі смуги руху, попередження про необхідність зробити перерву для відпочинку (перерва «на каву»), попередження про втрату уваги водія, розширену систему розпізнавання дорожніх знаків (знаків обмеження швидкості та інші), систему автоматичного перемикання дальнього світла тощо.

Чудовий внутрішній простір

Звичайно, всі конструктивні особливості C4 та C4 X збережені – ці автомобілі все також пропонують надзвичайний комфорт, обов’язковою складовою якого є гарний простір салону.

Новий Citroen C4 ідеально втілює сутність універсального легкового автомобіля з оптимальними зовнішніми розмірами та напрочуд просторим салоном:

  • Колісна база 2 670 мм гарантує 198 мм простору для колін задніх пасажирів, що є одним з найкращих показників серед конкурентів у своєму класі.
  • Зовнішня ширина 1 800 мм дозволяє комфортно розмістити трьох пасажирів позаду, надаючи їм гарний запас по ширині на рівні плечей (1 380 мм) та на рівні ліктів (1 440 мм).
  • Автомобіль має 380-літровий багажник з низьким порогом (715 мм) і прямими боковими поверхнями, що спрощує завантаження та дозволяє оптимально розміщувати речі.
  • Передбачена двопозиційна підлога багажника та можливість складання задніх сидінь – в такому випадку загальний об’єм багажника сягає 1 250 літрів.
  • Встановлені бокові гачки для підвішування сумок та люк для перевезення довгомірів.

Новий Citroen C4 X ідеально втілює поєднання елегантного дизайну та функціональності, надаючи при цьому гарний комфорт та внутрішній простір:

  • Простір для колін пасажирів на другому ряду сидінь складає 198 мм, що є одним з найкращих показників для автомобілів такого класу.
  • Спинка заднього дивану нахилена під кутом 27 градусів для максимально комфортної посадки.
  • Зовнішня ширина автомобіля становить 1 800 мм, що дозволяє трьом людям сидіти поруч на широкому задньому дивані.
  • Ширина задньоїї частини салону на рівні плечей (1 366 мм) та на рівні ліктів (1 440 мм) достатня для особистого простору кожного пасажира.
  • Просторий багажник є ще однією перевагою нового Citroen C4 X – корисний об’єм 510 літрів та ширина між колісними арками 1 010 мм, що полегшує завантаження і розміщення великогабаритних предметів.

Різноманітні силові агрегати, що ідеально відповідають запитам клієнтів

Новий Citroen C4 та C4 X – це чудові приклади відповіді бренду на виклики енергетичного переходу. Адже ці автомобілі пропонують різноманітні силові агрегати, які ідеально поєднують світ двигунів внутрішнього згорання, бензиново-електричні гібриди, повністю 100% електричний привод – й завдяки цьому, дають клієнтам можливість обрати варіант двигуна відповідно до їх власних потреб та запитів.

Гамма моделей C4 та C4 X включає наступні версії (за типом силової установки):

  • Оновлення C4 та C4 X дає змогу акцентувати увагу на запуску новітніх бензиново-електричних версій Hybrid 136 та Hybrid 100, які були представлені у 2024 році – це просте та легке у використанні рішення, що допомагає знизити викиди СО2 та рівень споживання пального.
  • Асортимент моделей також доповнюють повністю 100% електричні версії потужністю 115 кВт (156 к.с.) або 100 кВт (136 к.с.), які пропонують збільшений або стандартний акумулятор та запас ходу до 420 км або до 360 км відповідно.
  • На деяких ринках також буде доступна версія з 1,2-літровим бензиновим турбодвигуном потужністю 130 к.с. у парі з 8-ступеневою автоматичною коробкою перемикання передач EAT8, що гарантує плавне та динамічне водіння.

Hybrid 48V: проста, універсальна, ефективна технологія для зниження споживання пального

Бренд Citroen для оновлених моделей сімейства С4 представляє одразу дві гібридні версії з різним рівнем потужності: максимальна версія Hybrid 136 буде доступна для C4 та C4 X; версія Hybrid 100 буде доступна для C4.

Сучасна гібридна система Hybrid 48V дозволяє знизити споживання палива та викиди CO2 приблизно на 20%, завдяки чому можна суттєво зменшити витрати на паливо. Більше того: в умовах міста, близько 50% часу рух може здійснюватись у виключно електричному режимі.

Крім того, гібридна технологія надзвичайно проста у використанні завдяки здатності акумулятора заряджатися під час сповільнення автомобіля. Все це робить гібридні версії C4 та C4 X максимально зручними для повсякденного використання.

Максимальна версія Hybrid 136 побудована навколо 3-циліндрового бензинового турбодвигуна робочим об’ємом 1 199 куб. см., який працює за циклом Міллера. Конструкція двигуна передбачає турбокомпресор із змінною геометрією – що підвищує його продуктивність; а також ланцюговий привод ГРМ – що підвищує його надійність. Новий двигун відповідає екологічному стандарту Euro 6.4, він демонструє зменшені викиди вуглекислого газу CO2 та знижений рівень споживання пального.

У той же час, синхронний електродвигун з постійними магнітами забезпечує додаткову потужність на рівні 21 кВт (28 к.с.) та крутний момент 55 Нм, задовольняючи бажанні водія мати гарне прискорення навіть на низьких обертах та під час старту з місця або руху на низькій швидкості. Також електромотор допомагає запустити двигун внутрішнього згоряння. Крім того, електромотор гібридної системи може працювати у ролі генератора та заряджати акумулятор під час гальмування автомобіля – це дозволяє не лише накопичити додаткову енергію, але й зменшити зношування гальм завдяки ефекту рекуперації. Гібридна система доповнюється ремінним стартером з робочою напругою 48 вольтів, електрифікованою шестиступеневою коробкою перемикання передач е-DCS6 з подвійним зчепленням, а також літій-іонною акумуляторною батареєю з робочою напругою 48 вольтів та ємністю 0,432 кіловат-години. Акумуляторна батарея гібридної системи розміщена під переднім лівим сидінням, завдяки чому вдалось зберегти незмінний простір салону та об’єм багажника.

Також в лінійці передбачена версія Hybrid 100, яка побудована на аналогічній технічній основі, але має меншу віддачу. Так, максимальна потужність версії Hybrid 100 становить рівно 100 к.с. (74 кВт) при 5500 об/хв., а максимальний крутний момент дорівнює 205 Нм при 1750 об/хв.

Окремо варто відзначити, що новий 1,2-літровий бензиновий турбодвигун був розроблений спеціально для використання у складі гібридного силового агрегату. Він містить 40% нових компонентів, вузлів, деталей у порівнянні з попередниками.

Світова прем’єра нових Citroen С4 та С4 Х на Паризькому aвтосалоні - Фото 9

Технологія V2L

Технологія V2L (Vehicle-to-Load) дозволяє електромобілю передавати електроенергію від свого акумулятора на зовнішні пристрої (споживачі), перетворюючи електромобіль на гнучке джерело живлення. Citroen реалізує функцію V2L в оновлених електромобілях ë-C4 та ë-C4 X. Щоб використовувати функцію V2L, достатньо просто підключити потрібний пристрій до спеціальної розетки електромобіля; ця розетка буде доступна як аксесуар вже з першої половини 2025 року.

Функція V2L особливо корисна в ситуаціях, коли доступ до джерел електроенергії обмежений – наприклад, під час подорожей або активного відпочинку. Завдяки такій функції, можна підключити свій ноутбук, зарядити інші пристрої, заживити маленький холодильник прямо під час пікніка на природі або у випадку відключення електроенергії вдома.

Слідкуйте за новинами бренду на українському офіційному сайті Citroen, дізнавайтесь серед перших про появу вищезгаданих новинок в мережі офіційних дилерів Citroen в Україні!

Джерело матеріала
loader