ТЦК влаштували рейди по всій Україні: як реагували на такі методи мобілізації і до чого готуватися далі
ТЦК влаштували рейди по всій Україні: як реагували на такі методи мобілізації і до чого готуватися далі

ТЦК влаштували рейди по всій Україні: як реагували на такі методи мобілізації і до чого готуватися далі

Мобілізація, яку цими вихідними було складно не помітити.

Цими вихідними ТЦК навідалися із перевірками не лише до Дніпра. Рейди були фактично у всіх великих містах України. Чи не найгучніший зі скандалів зчинився, коли представники територіальних центрів разом з поліцією перевіряли документи у відвідувачів концерту Океану Ельзи. 

Які меми це породило у соцмережах та як прокоментували масові перевірки їхні ж організатори — у матеріалі кореспондентки ТСН Олени Гущик. 

Київ, Буковина, Харків та ще з десяток міст і місць України. Бійки, штовханини та обурення. Мобілізація, яку цими вихідними було складно не помітити.

Облава, штурм, масове затримання — як тільки у соцмережах не підписували ці відео. Концерт “Океан Ельзи” у столиці. Під Палацом Спорту зо пів сотні представників ТЦК: перевіряють документи у чоловіків, деяких силою затримують і садять у авто, ймовірно для уточнення даних. Перехожі обурень не стримують.

Меми з'явилися чи не одразу — найбільше жартували над асоціаціями з піснями Вакарчука: “Все буде добре” і “Стріляй” або ж “Не моя війна”, “Відпусти” і “Не питай”. 

А це вже Київщина та концерт іншого гурту. Жінки намагаються визволити чоловіків. Комусь таки вдалось втекти. Комусь ні — навіть попри вмовляння.

Упродовж вихідних соцмережі рясніють повідомленнями про візити ТЦК до спортзалів, на святкування днів народжень і весіль. У нічних клубах Києва та Львова, барах Хмельницького, ресторанах Дніпра та Харкова, торгівельних центрах Одеси та Кривого рогу, у заміських розважальних комплексах, серед яких і Буковель. Від великих міст до крихітних сіл

ТСН промоніторила десятки публічних висловів на цю тему впливових діячів, нардепів і військових. З одного боку визнання проблем з мобілізацією, з іншого осуд — якими методами її проводять. От до прикладу, командир 3 штурмової бригади дії осудужує не дії ТЦК, а цитую “вереск” тих, кого вони затримують:

“Не може бути так, що частина країни їб*шить третій рік, а інша частина живе своє життя і ще й обурюється перевірками. Станьте на облік і ходіть далі, в чому проблема”.

Адвокат та військовослужбовець ЗСУ Масі Найєм засудужує порушення прав людей і закликає владу знайти рішення, аби процес перевірки відбувався менш болісним шляхом для цивільного населення:

“Нам важливо зараз згуртуватись навколо пошуку рішення. І не покладатись виключно на державу”.

Нардеп від “Слуги народу” Олександр Федієнко в ефірі “Радіо свободи” наголосив на необхідності таких рейдів:

“У нас є проблема у тому, що у нас немає, можливо, ким поповнювати військові формування. Хлопці там третій рік на війні, вони теж хочуть сходити на концерт “Океану Ельзи”, сходити до ресторанів”.

Представники опозиції — перевірки у дорогих ресторанах підтримують, але такі випадки як на концертах називають “свинством”.

Навідування ТЦК до барів, на концерти має бути наскрізним і постійним явищем — це вже думка ще одного представника “Слуги Народу” Микити Потураєва.

Втім, що кажуть ті, хто по ту сторону мобілізації? Поки мовчать. Сухопутні війська, яким підпорядковуються ТЦК, як і поліція, рейди, які тривають і в ці хвилини, ТСН не коментують. Хоча напередодні у Мережі все ж з'явилася позиція Київського міського ТЦК:

“Затримання громадян, які порушили норми закону, відбувалося співробітниками національної поліції України. Конфліктних ситуацій за участі військовослужбовців ТЦК зафіксовано не було”.

Агенції “Укрінформ” у територіальному центрі додали: подібні заходи оповіщення та перевірки військово-облікових документів здійснюються постійно з моменту введення в дію Закону України про мобілізацію. Тож українці мають бути готовими.

Джерело матеріала
loader