ВООЗ схвалила першу вакцину від віспи мавп для підлітків
ВООЗ схвалила першу вакцину від віспи мавп для підлітків

ВООЗ схвалила першу вакцину від віспи мавп для підлітків

Всесвітня організація охорони здоров'я дозволила використовувати вакцину компанії Bavarian Nordic для прищеплення підлітків від мавпячої віспи. Про це пише Reuters.

Як зазначили у ВООЗ, вікова група від 12 до 17 років визнана особливо схильною до ризику зараження під час спалахів цієї інфекції. Рішення надійшло після схвалення Європейським Союзом використання препарату для підлітків. Також представники ВООЗ повідомили, що 8 жовтня пройшла попередню кваліфікацію друга вакцина проти мавпячої віспи – Jynneos.

За даними видання, компанія Bavarian Nordic із Данії також планує розпочати клінічні випробування, щоб оцінити безпеку вакцини для дітей віком від 2 до 12 років, що може розширити сферу застосування препарату. Очікується, що ці випробування стартують у жовтні.

  • 16 серпня у Швеції зареєстровано перший випадок зараження вірусом віспи мавп після того, як Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах цієї хвороби надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я на глобальному рівні.
  • 17 серпня Європейський центр із профілактики захворювань та контролю за ними підвищив оцінку ризику, пов'язаного з вірусною інфекцією mpox (віспа мавп) у регіонах із зареєстрованими випадками, з "низького" до "помірного".
  • 4 жовтня Всесвітня організація охорони здоров'я схвалила перший діагностичний тест Alinity m MPXV для виявлення вірусу віспи. Тест є ПЛР-методом, що дозволяє виявити ДНК вірусу в мазках з уражених ділянок шкіри.
Джерело матеріала
loader