Бізнес скаржиться на збої у системі бронювання
Бізнес скаржиться на збої у системі бронювання

Бізнес скаржиться на збої у системі бронювання

Бізнес останніми тижнями дедалі частіше не може перепідтвердити свій статус критичності, щоб продовжити дію бронювання співробітників.

Про це говориться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

«Зважаючи на динаміку запитів бізнесу щодо цього питання, проблема набирає системного характеру. По суті, рішення щодо повторного підтвердження статусу критично важливого підприємства просто »зависає« у відповідних органах», — наголошується у повідомленні.

Водночас, як зазначають в асоціації, у ЗМІ з'явились неофіційні повідомлення про рішення уряду фактично призупинити процес бронювання співробітників до 15 листопада.

У ЄБА зауважили, що за умов, коли економічне бронювання ще не прийняте, а бронювання за статусом критичності поставлене на паузу, компанії фактично позбавлені можливості кадрового планування.

«Такі непередбачувані кроки суттєво ускладнюють роботу компаній. У цьому контексті для бізнесу та інвесторів дуже важлива прогнозованість кадрової політики. І в бізнесі, і в Силах оборони потрібні люди. Досягнення балансу між цими потребами — завдання непросте, але дуже важливе для нашої обороноздатності та економічної стабільності», — вказують в організації.

За підрахунками ЄБА, станом на середину 2024 року співробітники у лавах ЗСУ є у 86% опитаних членських компаній асоціації. У половини, а саме у 52% компаній, кількість мобілізованих сягає до 10% від загальної кількості військовозобов’язаних. У 28% кількість мобілізованих сягає 10-20%, у 6% — 20-40%. При цьому у близько половини компаній серед мобілізованих або добровольців є критичні для роботи підприємства спеціалісти.

«Покращення умов бронювання співробітників — це запит №1 від бізнесу на сьогодні, за результатами опитувань асоціації. Компанії потерпають не тільки від нестачі кваліфікованих фахівців, а й від неможливості прогнозувати роботу. Йдеться про ризик мобілізації критичних спеціалістів, до прикладу, операторів специфічного обладнання чи фахівців з унікальними знаннями, без яких можуть перерватися чи зупинитися виробничі/операційні процеси на підприємстві», — наголосили у ЄБА.

Відтак асоціація наголошує, що бізнес потребує стабільного, передбачуваного, прозорого та водночас оперативного механізму бронювання критичних співробітників. 

Джерело матеріала
loader