Енергетична безпека під загрозою: "Укренерго" на межі втрати європейської сертифікації
Енергетична безпека під загрозою: "Укренерго" на межі втрати європейської сертифікації

Енергетична безпека під загрозою: "Укренерго" на межі втрати європейської сертифікації

На початку зими 2024 року Україна може зіткнутися з серйозною загрозою для своєї енергетичної безпеки, вважає експерт з енергетичних питань, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

У своїй колонці на Економічній правді він зазначив, шо Національний оператор електричних мереж "Укренерго" ризикує втратити сертифікацію, яка підтверджує його спроможність працювати за європейськими стандартами. Ця новина прийшла у формі офіційного листа від Секретаріату Енергетичного Співтовариства до українського уряду, що викликало значне занепокоєння серед експертів та посадовців.

Експерт назвав декілька причин можливої втрати сертифікації. Зокрема, через проблеми з корпоративним управлінням. Два незалежні члени Наглядової Ради "Укренерго" подали у відставку, заявивши про політичний тиск. Це порушило баланс у складі Наглядової Ради, де незалежні члени повинні становити більшість.

За словами Харченка, Секретаріат Енергетичного Співтовариства вказує на надмірну концентрацію контролю над державними енергетичними компаніями з боку міністерства, що суперечить європейським правилам розділення функцій (анбандлінгу). Крім того, статут компанії потребує змін для забезпечення незалежності господарської діяльності "Укренерго" від втручань уряду. До того ж, Міністерство енергетики досі не створило відокремлений підрозділ для незалежної координації операторів паливно-енергетичного комплексу, включаючи управління корпоративними правами держави в "Укренерго".

Експерт наголосив, що у випадку втрати сертифікації, це матиме серйозні наслідки для енергетичної системи України: Україна не зможе імпортувати електроенергію з Європи, що особливо критично в зимовий період; процес інтеграції ринку електроенергії України до Європи зазнає значної шкоди; Україна може втратити синхронізацію з європейською енергосистемою, що призведе до ізоляції української енергомережі.

"Щоб українська енергетична система працювала синхронно з європейською енергосистемою (ENTSO-E), національний оператор магістральних мереж – "Укренерго" – має бути сертифікований Енергетичним Товариством", - акцентував Харченко.

Неможливість балансувати енергосистему спільно з Європою може призвести до збільшення тривалості та частоти відключень електроенергії для споживачів.

"Якщо до 9 грудня необхідні зміни не будуть ухвалені, Незалежна Наглядова Рада "Укренерго" не обрана, дотримання з боку "Укренерго" вимог анбандлінгу не буде досягнуто, Секретаріат ЕС пропонує НКРЕКП повторно відкрити процедуру сертифікації для "Укренерго"", – завершує директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артур Лорковський свого жорсткого листа до Голови Національної Комісії з регулювання ринків електроенергії та комунальних послуг Сергія Власенка.

Якщо сертифікація буде відкликана, це означатиме, що "Укренерго" більше не зможе бути частиною ENTSO-E. Зі всіма відповідними наслідками. Головний з яких – відсутність імпорту електроенергії і можливості балансувати українську енергосистему спільно з Європою, наголосив Харченко.

Джерело матеріала
loader