Фільм «Хазяїн 2. На своїй землі» показав, як виграти у чорта з десятьма козирями
Фільм «Хазяїн 2. На своїй землі» показав, як виграти у чорта з десятьма козирями

Фільм «Хазяїн 2. На своїй землі» показав, як виграти у чорта з десятьма козирями

Сиквел серіалу «Хазяїн» віддав шану аграріям, які стали жертвами російської окупації та підштовхнув до дискусії про цілі та задачі українського кіно- та телевиробництва.

Серіал «Хазяїн» за мотивами однойменної п’єси Івана Карпенка-Карого, прем’єра якого на телебаченні відбулася минулого року, несподівано отримав продовження. На каналі «1+1 Україна» вийшов телевізійний фільм «Хазяїн 2. На своїй землі», де власник агропідприємства та мільйонер Терентій Пузир опиняється в російській окупації. Напередодні телепрем’єри в київському кінотеатрі «Оскар» пройшов передпоказ та обговорення фільму.

Відразу скажу: продовження «Хазяїна» — це принципово інше кіно, яке варто подивитися і тим, хто не бачив серіал, і тим, кому він не сподобався. За півтори години творцям вдалося точно передати гнітючу атмосферу окупованого села, настрої його мешканців і мотиви, що штовхають людей на супротив. Боротьба у кожного своя. Інколи це просто мовчазне небажання евакуюватися, щоб не кидати домівку або гучні прокльони, до яких вдалася, наприклад, героїня Ольги Сумської — володарка  місцевого магазину. Але вони не виглядають безсилими. «Щоб ваші діти не знали, де ваші могили», — кричить Тамара на прізвисько Тамагавка, а після починає жваво вимітати розбите скло із потрощеного магазину. Зрозуміло, що енергії героїні вистачить не лише на слова, а й на дії. Бо ці люди — на своїй землі і задарма віддавати її не збираються.

Не буде великим спойлером сказати, що врешті решт поквитався із окупантами саме Терентій Пузир, роль якого виконує Богдан Бенюк. Трансформація героя із жадібного куркуля із кримінальними замашками в людину із принципами, що почалася в першому «Хазяїні», остаточно завершилася у сиквелі. «Людське життя лише воно цінне», — усвідомив у фіналі Пузир. Ну бо колишній беззаконник стикнувся із силою, проти якої ані гроші, ані зв’язки не допоможуть. Втім минулий досвід Пузиря все ж став йому в нагоді. Саме переконання «хазяїна села», що нема в цьому світі нічого неможливого, допомогло знайти вихід.

Фільм «Хазяїн 2. На своїй землі» показав, як виграти у чорта з десятьма козирями - Фото 1

Кадр з фільму

Ти сів грати з чортом. У нього десять козирів в рукаві. Ти програєш! — застеріг вічного опонента чесний фермер Іван Зозуля, роль якого виконує Віктор Жданов.

А що як виграю? — зухвало відповів Пузир. І виграв, в дуже простий та ефектний спосіб. Але заради цього герою довелося повністю змінитися.

Презентація і обговорення вийшли не менш цікавими за сам фільм. Захід відбувся за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Серіал «Хазяїн» виробництва ТОВ «Основа фільм продакшн» був переможцем третього сезону конкурсу соціально вагомого аудіовізуального контенту PITCHUA, що фінансується USAID. Концепція фільму отримала грант в результаті конкурсу на продовження вже реалізованих проєктів.

Ми неймовірно пишаємося, що надаємо підтримку українським кінематографістам у створені соціально вагомого контенту. В 2022 році USAID підтримав виробництво серіалу «Хазяїн», сучасну адаптацію столітньої п’єси українського драматурга Івана Карпенко-Карого. Він сподобався глядачам і посів третю позицію в рейтингах «Нетфлікс» в Україні. Сьогодні ми дуже раді побачити на екрані тих самих героїв і простежити за новими обставинами, в яких вони опинилися. Важко їх назвати пригодою. «Хазяїн 2. На своїй землі» показує незламний дух українців та українок, які попри найжахливіші обставини, демонструють неперевершену сміливість, єдність та міць. Цей фільм показує, що єдність українців та українок, яка дала змогу протистояти окупації, це та сама єдність, яка потрібна для втілення реформ у правосудді, економіці та інших державних інституціях. Тільки в єдності українці зможуть реалізувати мрію про вступ до НАТО і інтеграцію в ЄС, — відкрила захід очільниця місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Джулі Конен.

Фільм «Хазяїн 2. На своїй землі» показав, як виграти у чорта з десятьма козирями - Фото 2

Джулі Конен з перекладачем

Одним із перших, ще задовго до початку передпоказу, до кінотеатру приїхав актор Олексій Череватенко. В попередньому «Хазяїні» Череватенко не грав, отже могло здатися, що він просто гість. Але згодом з’ясувалося, що актор втілив головного антагоніста «Хазяїн 2. На своїй землі» — російського офіцера, що керував захопленням рідного села Терентія Пузиря.

Роль негативного персонажа, напевно, була однією з найскладніших, — зауважила Соломія Ветвіцька, що модерувала дискусію після показу. 

Враженнями від гри Череватенко поділилася Олена Швидка, голова селища Іванівка на Чернигівщині, що опинилося в окупації в перші дні повномасштабного вторгнення.

Мені було важко дивитися на того, хто втілив образ російського військового, який наставляв на мене та на моїх дітей автомат, – сказала голова села Іванівка на Чернігівщині. Про переконливість образу ворога сказав і керівник агропідприємства з Харківщині Олег Гірман, який також пережив окупацію.  На захід було запрошено багато аграрієв, адже весь проєкт «Хазяїн» присвячено в першу чергу їм. Серіал розповідав про зміни, які принесла селянам земельна реформа, а сиквел — про наслідки російської навали для фермерів. USAID має декілька програм підтримки аграрного сектору і сільського розвитку в Україні як в мирний, так і воєнний час.

Насправді Олексій не хотів його грати. Ледь вмовили, там ціла історія була, — зізналася авторка та креативна продюсерка фільму Валентина Руденко.

Це була особиста помста Російській Федерації! — вигукнув актор.

Фільм «Хазяїн 2. На своїй землі» показав, як виграти у чорта з десятьма козирями - Фото 3

Олексій Череватенко в очікуванні заходу

Загалом в залі був присутній майже весь акторський склад серіалу, окрім Віктора Жданова та Ольги Сумської. На передпоказ також прийшли актори з інших проєктів «Основа фільм продакшн», зокрема серіалу «Мама» та «Юрик». Тут були Олеся Жураковська, Костянтин Корецький, Тамара Антропова та Максим Боряк, що зіграв прийомного сина головної героїні в «Мамі» та Юрика в однойменному серіалі. З юним актором  охоче фотографувалися його здивовані старші колеги. Бо, як і притаманно підліткам, за короткий термін він значно виріс. Серед інших гостей виділялися актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв, журналіст Юрій Макаров і — несподівано — третій президент України Віктор Ющенко.  Втім Валентина Руденко з 2005 року є його радницею, і, звісно, порадила подивитися фільм, якім може пишатися.

Фільм «Хазяїн 2. На своїй землі» показав, як виграти у чорта з десятьма козирями - Фото 4

Юрій Макаров

Гарячим шанувальником «Хазяїну» виявися і Богдан Бенюк.

Така історія не завжди потрапляє актору і щасливий той артист, що доторкається до такого матеріалу. Нам треба весь час говорити про те, що відбувалося на початку вторгнення і що продовжується зараз на окупованих територіях, нагадувати тим, хто живе далеко від лінії фронту та почав забувати. Величезна кількість роботи є, і цей фільм матиме можливість продовження. Давайте «Хазяїн» 3, 4, 5! — закликав Бенюк.

Фільм «Хазяїн 2. На своїй землі» показав, як виграти у чорта з десятьма козирями - Фото 5

Віктор Ющенко та Богдан Бенюк 

Насправді, як розповіла «Детектору Медіа» генеральна продюсерка ТОВ «Основа фільм продакшн» Вікторія Горенштейн, навіть другого «Хазяїну» не планувалося. Попри те, що в адаптації — на відміну від оригінального твору Карпенко-Карого, де герой в фіналі помер — автори залишили Терентія Пузира живим.  

На той час ні про яке продовження не йшлося, просто ми хотіли показати, як герой змінився, а для цього він мав вижити. Ну і тональність серіалу була гумористична. В другому фільмі інакше. Нам було важливо показати, що відчувають люди, коли на їхню землю, в їхній дім вдирається ворог і намагається відібрати все   і майно, і життя, і людську гідність, — сказала продюсерка.

Богдан Бенюк і Олеся Жураковська

І хоча деякі глядачі у фокус групах зауважили, що реальна окупація страшніша за будь-яку кіношну, «Хазяїна 2»  не варто звинувачувати у «лайтовості». Розстріл евакуаційної колони заради картинки на російському ТВ, побиття, катування, утримання у підвалі, вбивство беззбройних місцевих, які показані в сиквелі — достатня ілюстрація для головної думки фільму. А вона полягає в тому, що ми повинні змінюватися на краще, об’єднуватися та чинити спротив на всіх рівнях. Інакше ворог нас винищить, бо він чорт з десятьма козирями.

Методам боротьби, які доступні виробникам кіно, була присвячена велика частка обговорення після фільму.

Фільм «Хазяїн 2. На своїй землі» показав, як виграти у чорта з десятьма козирями - Фото 6

Дискусійний клуб

Сьогодні Росія збільшує фінансування свого контенту. На жаль, бюджети такі, що вони його роблять в величезній кількості та на рівні світових блокбастерів. Вони це роблять, бо розуміють, що кіноконтент – це зброя в інформаційній війні. На жаль, завдяки цьому контенту вони можуть паплюжити історію, підмінювати поняття, маніпулювати масовою свідомістю. Зараз головна ціль росіян змінити ставлення світу до України та українців, — зауважила Вікторія Горенштейн.

Щоб протистояти Росії, Україна теж повинна ставитися до кіно- та телепродукції як до інструмента війни. Адже під вплив російської пропаганди можуть потрапити не лише росіяни чи іноземці, а й самі українці. 

Якщо ми не будемо це робити, за нас це зроблять наші сусіди. Так як вони нас вбивають, так само вони залізуть в наші голови. Вони всім талдичуть: навіщо нам війна, давайте її закінчувати, погоджуйтеся на наші умови.  Ми маємо кожен день воювати, наша зброя — це інформаційна політика, всі медіа, це те, що може працювати з нашими людьми. Що може їх надихати, що може їх підтримувати. Мене дивують люди, які кажуть, що кіно зараз не на часі, на часі дрони. Комп’ютери (де більшість українців може подивитися українське кіно та телебачення. – ДМ.) — це теж дрони, —  зауважила Валентина Руденко.

Фільм «Хазяїн 2. На своїй землі» показав, як виграти у чорта з десятьма козирями - Фото 7

Тетяна Куц, Джулі Конен, Вікторія Горенштейн та Валентина Руденко

Українське кіно, в першу чергу серіальне виробництво, також має змінитися.

—  Сьогодні дуже важливий соціально вагомий контент. Скільки ми зробили серіалів про лікарку, якій за сорок років або про ментів, наслідуючи росіян? І, на жаль, ці матриці зараз з трудом руйнуються. Треба мати сміливість, як у продюсерок «Хазяїна», щоб говорити на теперішні теми з глядачем і бути актуальними. Це заклик до всіх продюсерів, що врешті решт треба повертатися з того фантастичного світу і подивиться навкруги, — закликав режисер фільму Тарас Ткаченко.

Фільм «Хазяїн 2. На своїй землі» показав, як виграти у чорта з десятьма козирями - Фото 8

Тарас Ткаченко

Свого часу популярність серіалу «Мама» сильно здивувала кіноспільноту. Адже він взагалі не вписувався в прийняті серіальні стандарти з їхніми обов’язковими любовними пристрастями та стандартними життєвими драмами.  Фільм «Хазяїн 2. На своїй землі» має всі шанси продовжити традицію.

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader