Нацрада закликала медіа коректно висвітлювати мобілізацію та ТЦК
Нацрада закликала медіа коректно висвітлювати мобілізацію та ТЦК

Нацрада закликала медіа коректно висвітлювати мобілізацію та ТЦК


Українські медіа закликали відрізняти правдиву інформацію від російських вкидів та подавали інформацію лише з офіційних та достовірних джерел.

Національна рада закликаламедіа до коректного та професійного підходу у висвітленні чутливих тем, зокрема процесу мобілізації та діяльності ТЦК. Наголосивши, що ці теми зазнають особливих інформаційних атак через активне фокусування та поширення фейків з боку ворога. Про це мовиться у відповідній Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у вівторок, 15 жовтня.

У повідомленні пояснили: важливо, аби українські медіа та подавали інформацію лише з офіційних та достовірних джерел. 

“Ворог активно намагається сформувати в українському суспільстві негативне ставлення до процесу мобілізації, “демонізації” ТЦК та їх співробітників тощо. Мета такої діяльності – зупинити мобілізацію, розколоти суспільство, посіяти паніку і розбрат, і таким чином знизити обороноздатність нашої країни”, – наголосили у повідомленні.

У Нацраді нагадали, що згідно з  Національного проєкту із медіаграмотності Фільтр, російська влада заклала у держбюджеті на пропаганду $1,6 млрд. Тоді як переважно інформаційні зусилля країни-агресора спрямовані саме на українську аудиторію.

Насамперед, пропаганда РФ намагається:

  • просувати через медіа дезінформацію, пов’язану із мобілізаційними процесами у нашій країні;
  • маніпулювати громадською думкою, прагнучи дискредитувати українські державні інституції й армію;
  • дезорієнтувати та залякати населення, розколоти суспільство через вигадані суперечки та вигадливі наративи дезінформації і, як наслідок, знизити міжнародну підтримку України.

У заяві наголосили, що українські медіа – єдині, хто може відігравати ключову роль в інформуванні суспільства щодо важливості процесу мобілізації, а також запобіганню спекуляції та фейків довкола неї.

Тому, Національна рада закликала медіа:

  • дотримуватись професійних стандартів, ретельно вивчати джерела, зокрема й при цитуванні іноземних ресурсів, достовірність і походження будь-якої інформації, особливо пов’язаної з мобілізаційними процесами та військовими діями;
  • навіть у разі висвітлення якогось суперечливого випадку затримання людини представниками ТЦК варто максимально обережно використовувати цитати, бо емоційні висловлювання у таких випадках є природніми, але їх поява в медіа з поширенням перекручується та надає їм перебільшеного значення;
  • розуміти, що більшість повідомлень про неприємні факти приходять з соцмереж, де важко перевірити і сам факт, і тим більш обставини події, особливо з урахуванням активності ворога – тому фактчекінг є непорушною основою якісного інформування.

“Ворог чітко знає – чим менше українських бійців, тим ближче перемога РФ. Протистояти цьому можна лише поєднуючи зусилля народу, війська і медіа, а не протиставляючи їх одне одному”, – додали у зверненні.

Нагадаємо, ввечері 11 жовтня біля Палацу спорту в Києві на відвідувачів концерту Океану Ельзи чекали співробітники ТСК разом із Нацполіцією і перевіряли військово-облікові документи у чоловіків. Деяких чоловіків, у яких виявили проблеми з документами або які відмовлялися їх показати, правоохоронці затримали і відвезли до ТЦК. Ще кільком виписали повістки і відпустили.

Ввечері 11 жовтня працівники ТЦК спільно з поліцією також провели рейди у клубах та ресторанах Києва, Дніпра, Харкова, Вінниці, Хмельницького, Дніпра та інших міст.

Згодом, через суспільний резонанс у ТЦК змушені були прокоментувати масові перевірки документів у чоловіків після концерту гурту Океан Ельзи.



Джерело матеріала
loader
loader