РФ стала агресивнішою у гібридних атаках на країни Заходу - старший представник НАТО
РФ стала агресивнішою у гібридних атаках на країни Заходу - старший представник НАТО

РФ стала агресивнішою у гібридних атаках на країни Заходу - старший представник НАТО

Росія продовжує кидати виклики країнам НАТО та Заходу в цілому, використовуючи широкий спектр шкідливих гібридних тактик.

Про це зазначив старший представник НАТО в Україні Патрік Тернер в інтерв’ю Укрінформу.

«Віднедавна ми бачимо більш агресивне, активне та відверте використання Росією гібридних тактик, включаючи диверсії, кібератаки, використання мігрантів як зброї, напади на критичну інфраструктуру окремих країн, загрози підводній інфраструктурі тощо», – повідомив дипломат.

Тернер додав, що РФ націлюється на країни Заходу одна за одною та на «групу демократій, які загалом не бажають Росії нічого поганого».

Росіяпродовжує «втручатися та здійснювати в цих країнах незаконну діяльність, включаючи розвідувальну», – підкреслив старший представник НАТО.

На думку Тернера, активізувавши гібридні тактики проти членів НАТО після окупації Криму та вторгнення на Донбас, РФ зробила помилку, давши зрозуміти окремим країнам Заходу, що Москва становить для них загрозу, в той час як раніше вони цього не усвідомлювали.

«Коли якась держава – Росія чи хтось інший (наприклад, Китай, який також здійснив певне небажане втручання) – починає різними способами впливати на інші країни, намагаючись підірвати їх зсередини, це врешті-решт призводить до усвідомлення, що Росія є проблемою і для них, а не тільки для держав, які межують з Росією, чи виключно для України», – заявив Тернер.

Відповідаючи на запитання про те, як саме Альянс планує боротися з гібридними атаками Кремля, дипломат повідомив, що НАТО узгодило набір можливих заходів, які можуть бути вжиті на фоні таких атак.

«Це може бути обмін розвідданими, іноді просто викриття цих атак, відверта дискусія щодо проблеми, і критика винних. Впроваджуються також захисні заходи у кіберпросторі та на об’єктах підводної інфраструктури. Якісь заходи вживаються колективно, а якісь – окремими учасниками Альянсу. Але якщо певні країни здійснюють навмисні напади на країни-члени НАТО, вони мають заплатити за це. Це стосується як Росії, так і будь-яких інших залучених до цього гравців», – наголосив Патрік Тернер.

Водночас такі дії з боку Росії не завадять НАТО підтримувати Україну, підкреслив дипломат.

«Ми продовжимо захищати наші території та населення від будь-яких ворожих дій. Ми також вітаємо оголошений минулого тижня пакет санкцій ЄС, спрямований проти гібридних загроз», – зазначив старший представник НАТО в Україні.

Як повідомлялося, Високий представник ЄС Жозеп Боррель вважає, що російська імперіалістична війна проти України довела необхідність пріоритетного розвитку європейської оборонної промисловості й відповідних прикладних технологій. Ця війна «насправді розглядається як екзистенційна загроза для Європейського Союзу», написав Боррель у своєму блозі на сайті Служби зовнішніх зв’язків ЄС.

Теги за темою
Росія НАТО
Джерело матеріала
loader
loader