Схема крупніша за "Даймонд Пей": як російські власники виводять гроші українців із Sense bank
Схема крупніша за "Даймонд Пей": як російські власники виводять гроші українців із Sense bank

Схема крупніша за "Даймонд Пей": як російські власники виводять гроші українців із Sense bank

З'явилася інформація про те, як російські власники націоналізованого "Альфа Банку" виводять гроші з уже державного "Сенс Банку". У свою чергу голова правління Олексій Ступак знову вдає, що нічого не помічає.

Схема схожа на виведення коштів позбавленої ліцензії платіжки "Даймонд Пей", але ще масштабніше.

Про це в деталях пише український журналіст Євген Плінський у соємому Telegram-каналі "Брудні ігри".

"Sense bank", фото: Знай.ua

А зараз фактаж. ТОВ «Кредитні Ініціативи» звернулося до Господарського суду міста Києва із позовною заявою до ТОВ «Альфа-Лізинг Україна» про стягнення 164 923 494 грн.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 14.03.2024 позов задоволено частково та стягнуто з ТОВ «Альфа-Лізинг Україна» на користь ТОВ «Кредитні Ініціативи» 137 423 741 грн. На примусове виконання рішення Господарським судом міста Києва 10.05.2024 видано відповідний наказ.

Однак, як свідчать дані інших судових рішень, ТОВ «Альфа-Лізинг Україна» попросило суд про розстрочення виконання цього рішення. А це означає, що державний банк виплачуватиме гроші незначними, непоміченими траншами з рахунків.

Але до чого тут р*сьня?

Ще у 2014 році ЗМІ прямо писали, що «Кредитні Ініціативи» – кишенькова структура найросійськішого «Альфа Банку».

Альфа-Банк, скріншот: YouTube

ТОВ «Кредитні ініціативи», статутний капітал якого становить 142 млн. грн., не має власного офісу та не здійснює господарську діяльність за місцем своєї юридичної адреси, вказаної ними під час реєстрації. Засновником ТОВ «Кредитні ініціативи» є офшорна компанія «ЧібейлЛімітед» з м. Нікосія (Кіпр), яка насправді належить ПАТ «Альфа-банк» та керується його менеджментом.

Публікація "Брудні ігри", скріншот: Telegram

Далі цікавіше

У 2017 році розслідувалася кримінальна справа про поступку «Альфа Банком» непроблемних кредитів на користь ТОВ «Кредитні Ініціативи» для виведення коштів рефінансування НБУ. Почитайте.

«У рамках кримінального провадження №42015100000000381 про видачу Нацбанком кредитів рефінансування для «Альфа-Банку» розслідує у т.ч. «систематичну поступку ["Альфа-Банком"] права вимоги за кредитними договорами, які не є проблемними та забезпечені заставним або іпотечним майном на користь ТОВ „Кредитні ініціативи“, за заниженою кредитною вартістю з метою виведення коштів банку та створення штучного відтоку капіталу для ведення коштів рефінансування через ТОВ "Кредитні ініціативи"

А в 2022 році детективи БЕБ розпочало розслідування справи № 42022000000000463 від 14.04.2022.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що власники АТ «Альфа-Банк» разом з його посадовими особами, щоб уникнути можливих негативних наслідків у вигляді накладання санкцій або уникнення заходів щодо примусового вилучення прав власності, передбачених Законом України «Про основні засади примусового вилучення в Україні Російської Федерації та її резидентів» з рахунків пов'язаних з ними кіпрських компаній «ABH Ukraine Limited», «Greatford Limited», «ABHU Finance PLC» шляхом використання фіктивних угод, здійснених без наміру створення правових наслідків, які обумовлені цією угодою, здійснили легалізацію ( відмивання) майна, отриманого злочинним шляхом у особливо великих розмірах. »

І в цьому описі нам цікава «ABH Ukraine Limited», адже згідно з офіційною інформацією з сайту ( https://al.com.ua/pro-kompaniiu) «Альфа-Лізинг Україна», яка є боржником ТОВ «Кредитні ініціативи», входить до складу ABH Ukraine Limited, яка фігурує в розслідуванні БЕБ.

"Sense bank", фото: Знай.ua

Пазл складається дуже просто. Фактично російські екс-власники Альфа Банку, використовуючи мережу підконтрольних українських компаній, запустили схему виведення коштів з націоналізованого банку через судові рішення.

І Голова правління «Сенс Банк» Олексій Ступак та його фінмон тупо відпускає сотні мільйонів гривень із банку на користь росіян. А ми дивувалися, що втекли гроші російського «Даймонд Пей». Але тут виявилася ціла системна робота.

Раніше повідомлялося, що скандал навколо "Даймонд Пей": 500 млн грн "втечуть" у кишені людей з російським паспортом.

Також, лупитимуть "три шкури": депутат заявив, що податки обов'язково підвищать.

Джерело матеріала