Точицький: Руйнування культурної спадщини - це цілеспрямована політика знищення української ідентичності
Точицький: Руйнування культурної спадщини - це цілеспрямована політика знищення української ідентичності

Точицький: Руйнування культурної спадщини - це цілеспрямована політика знищення української ідентичності

У Резолюції про українську культурну спадщину, ухваленій у вівторок Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи, наголошується, що знищення Росією культурної спадщини є цілеспрямованою політикою знищення української ідентичності.

Про це заявив у своєму виступі онлайн перед учасниками конгресу міністр культури та інформаційної політики Микола Точицький, передає кореспондент Укрінформу.

«Ця резолюція вказує, що знищення культурної спадщини є не випадковістю, а саме цілеспрямованою політикою знищення ворогом української ідентичності», - підкреслив Точицький і привітав ухвалення документа.

Він також закликав представників місцевих влад Ради Європи бути дієвими.

«Адже українська культурна спадщина- частина європейської, а її збереження - наша спільна відповідальність», - наголосив він.

За словами міністра, резолюція надсилає чіткий сигнал агресору, що його дії не залишаться безкарними, а культурний туризм в майбутньому може стати основою для економічного відновлення регіонів, що постраждали від війни.

Під час дебатів в сесійній залі Ради Європи керівниця української делегації в Конгресі Лілія Пашинна нагадала, що лише за вересень цього року загальна кількість культурних пам'яток, що постраждали під час повномасштабної агресії, зросла на 22 й зараз становить 1169 об'єктів. Крім того, ворог зруйнував або повністю знищив 2024 культурних установи. Часто ці споруди зазнають повторних ушкоджень.

«Культура формує ідентичність, ідентичність визначає народ. Разом із людьми, цивільними об’єктами, інфраструктурою, культура - ще одна ціль, по якій влучають росіяни», - сказала Пашинна.

Як повідомляв Укрінформ, Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи ухвалив Резолюцію про руйнування культурної спадщини України.

Конгрес підкреслив той факт, що збереження культурної спадщини допомагає пов'язати минуле з майбутнім через спільне почуття ідентичності, а тому культурна спадщина Європи нерозривно пов'язана з правами людини.

Фото: МКСК

Джерело матеріала
loader