Агроекспортери вчасно повертають понад 80% валютної виручки - Висоцький
Агроекспортери вчасно повертають понад 80% валютної виручки - Висоцький

Агроекспортери вчасно повертають понад 80% валютної виручки - Висоцький

Показник вчасного повернення валютної виручки від експорту сільськогосподарської продукції перевищує 80%.

Про це в телеефірі повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає Укрінформ.

“У листопаді 2023 року була запроваджена оновлена процедура експорту сільськогосподарської продукції, яка стосується повернення валютної виручки. У результаті показник вчасного повернення валютної виручки становить понад 80%”, - сказав Висоцький.

За його словами, наразі є певні затримки з неповерненням у межах 10-15%, що в перерахунку становить від 3 до 3,5 млрд дол. Заступник міністра запевняє, що показник повернення валютної виручки покращився, а обсяги неповернення у визначені строки скоротилися майже вдвічі - з 8 млрд дол. до 3,5 млрд дол.

Висоцький анонсував запровадження найближчими тижнями нової процедури більш детального контролю агроекспорту.

За відповідним законопроєктом, експорт буде можливий лише після реєстрації податкової накладної, що дозволить експортувати продукцію тільки компаніям з прозорими документами. Відшкодування експортногоПДВ відбудеться після повернення валютної виручки.

Заступник міністра прогнозує, що ці більш жорсткі заходи допоможути ще зменшити відсоток та обсяг потенційно неповерненої валютної виручки, щоб дійти до статистичної похибки в 3-5%

Як повідомлялось, у липні 2024 року Національний банк збільшив з 90 до 120 днів граничні строки розрахунків за операціями з експорту деяких видів аграрної продукції.

Теги за темою
курс валют
Джерело матеріала
loader
loader