Очільниця ГО "АНТС" Гопко розповіла, чому Україні варто зупинити транзит російського газу
Очільниця ГО "АНТС" Гопко розповіла, чому Україні варто зупинити транзит російського газу

Очільниця ГО "АНТС" Гопко розповіла, чому Україні варто зупинити транзит російського газу

Очільниця ГО "АНТС" Гопко розповіла, чому Україні варто зупинити транзит російського газу

"Одна з головних причин, чому Україні необхідно відмовитися від транзиту російського газу, полягає у фінансовій підтримці російської військової машини".

Голова Мережі Захисту Національних Інтересів "АНТС", голова Zero Corruption Conference та депутатка ВРУ VIII скликання Ганна Гопко у статті "Азербайджанський газ — прикриття для повернення РФ на ринок ЄС" навела аргументи на користь того, що Україна повинна зупинити транзит російського газу.

"Одна з головних причин, чому Україні необхідно відмовитися від транзиту російського газу, полягає у фінансовій підтримці російської військової машини. Росія щорічно заробляє на цьому транзиті близько 5 млрд дол., що дає їй можливість продовжувати війну проти України. На ці кошти закуповуються компоненти для ракет, дронів і зброї, і це озброєння потім використовується проти нашої країни", – зазначила Гопко.

Крім того, каже авторка, продовження транзиту газу під виглядом азербайджанського допоможе Росії зберегти свій вплив на європейському енергетичному ринку, що суперечить стратегії ЄС щодо відмови від російських енергоресурсів до 2027 року.

"Європа вже значно скоротила свою залежність від російського газу — з 40 до 15%, і український транзит становить лише 5% від загального імпорту газу в ЄС. Це означає, що Європа може вижити без російського газу, і Україна має можливість допомогти їй у цьому, повністю припинивши транзит", – додала вона.

Відповідаючи на питання, чи існує альтернатива, Гопко наголосила, що Україна має найбільші підземні газові сховища в Європі, і вони можуть стати стратегічним ресурсом для забезпечення стабільного постачання газу в ЄС.

"Наша газотранспортна система вже працює на 10% від своєї потужності, і ми готові до роботи без російського газу. Важливо зазначити, що українська ГТС була побудована з урахуванням можливих воєнних дій, і вона залишається гнучкою навіть в умовах обстрілів та атак на енергетичну інфраструктуру. Російські удари по нашій газовій інфраструктурі вже відбувалися, але це не завадило нам зберегти стабільне постачання газу", – підкреслила авторка.

Голова Мережі Захисту Національних Інтересів наголосила, що Україна повинна чітко усвідомлювати ризики, пов’язані з можливими схемами постачання російського газу під виглядом азербайджанського.

"Ми не маємо дозволити, щоб українська інфраструктура використовувалася для продовження фінансування агресора. Важливо активізувати інформаційну взаємодію з європейськими партнерами та довести, що транзит російського газу, незалежно від його прикриття, несе загрозу не тільки Україні, а й енергетичній безпеці всієї Європи", – сказала чиновниця.

Авторка також висловила переконання, що Україна заслуговує на відвертий діалог між владою та суспільством щодо таких важливих рішень.

"Ми маємо чітко розуміти, що стоїть за кожною пропозицією та хто отримає вигоду від її реалізації. Настав час для нової прозорої енергетичної політики, яка забезпечить нашу незалежність не лише від Росії, а й від корупційних схем, що тривалий час впливали на нашу країну. Ця зима стане вирішальною в боротьбі за енергетичну незалежність України. Ми маємо бути готовими зробити все, щоб захистити наші національні інтереси, відмовившись від російського газу та забезпечивши стабільне постачання енергоресурсів як для України, так і для Європи", –  резюмувала Гопко.

Як писало ZN.UA, президент України та особи з його оточення останнім часом дедалі частіше висловлюються про готовність до переговорів з агресором. Одночасно в медіа-просторі дедалі гучніше звучить тема газового транзиту через Україну. Якщо вам здається, що це два паралельні процеси, то ви помиляєтесь. Про це читайте у статті "Російський газ для Європи: реінкарнація корупційного "РосУкрЕнерго"?"

 

Джерело матеріала
loader