Одне з найбільших міст Польщі запроваджує туристичний податок: деталі
Одне з найбільших міст Польщі запроваджує туристичний податок: деталі

Одне з найбільших міст Польщі запроваджує туристичний податок: деталі

У 2023 році Краків відвідали понад 7 мільйонів туристів, у тому числі близько 900 000 з-за кордону. Але на відміну від багатьох популярних туристичних напрямків місто не може запровадити податок, оскільки польське законодавство цього не допускає, передає NFP.

У Кракові хочуть запровадити туристичний податок

Муніципалітети в Польщі мають право стягувати з туристів податок з відвідувачів (opłata miejscowa). Краків, який запроваджував цей податок з 2004 по 2015 рік, був змушений його скасувати через зміни в екологічному законодавстві.

Податок в першу чергу призначений для використання на прибережних або гірських курортах зі сприятливими кліматичними умовами. Однак Краків, відомий своїм значним рівнем забруднення, належить до найбільш забруднених міст як у Польщі, так і в Європі.

Місто також оголосило, що максимальна дозволена плата у будь-якому випадку становить лише 3,22 злотих (0,75 євро) за ніч.

Вирішальним голосуванням міська рада одноголосно підтримала резолюцію, яка закликає уряд країни дозволити муніципалітетам запроваджувати туристичний податок. Ця ініціатива, розроблена у співпраці з Асоціацією польських міст, має на меті внести зміни до чинного податкового законодавства, щоб полегшити збір податків на місцевому рівні.

Надмірний туризм призводить до напруженості та соціального невдоволення в багатьох місцях Європи. Місцева громада страждає від цього…, тому що жителі все більше почуваються туристами у власному місті,
– йдеться в резолюції.

Краків є одним із найкращих місць для відпочинку в Європі

Краків, відомий своєю середньовічною ринковою площею та Старим містом, внесеним до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, продовжує вважатися одним з найкращих європейських місць для відпочинку.

Краків планує запровадити туристичний податок
Краків планує запровадити туристичний податок / Фото Unsplash

Хоча такий наплив туристів приносить значну користь місцевій економіці, він також викликає занепокоєння серед мешканців, які скаржаться на шум та інші незручності, пов'язані з великою кількістю відвідувачів.

Краків за останні роки зробив значні кроки для розвитку відповідального та сталого туризму. Наприклад, у 2020 році місто уклало партнерство з Airbnb, спрямоване на просування цих цінностей. Після цієї ініціативи у 2021 році було запроваджено "схему туристичного патрулювання" для ознайомлення відвідувачів з місцевими правилами та нормами.

Зовсім недавно, у 2023 році, Краків запровадив заборону на продаж алкоголю в магазинах у нічний час, ще раз підкресливши своє прагнення підтримувати шанобливе та безпечне середовище як для мешканців, так і для туристів.

Теги за темою
Польша Туризм
Джерело матеріала
loader