Озоновий шар і магнітне поле можуть зруйнуватися: з'явилася нова загроза для Землі з космосу
Озоновий шар і магнітне поле можуть зруйнуватися: з'явилася нова загроза для Землі з космосу

Озоновий шар і магнітне поле можуть зруйнуватися: з'явилася нова загроза для Землі з космосу

Забруднення атмосфери Землі через запуски ракет і спалювання супутників може призвести до надзвичайної екологічної ситуації.

За останні 15 років кількість запусків ракет у космос зросла майже в 3 рази, а кількість супутників на орбіті зросла майже в 10 разів. Водночас кількість непрацюючих супутників і відпрацьованих ступенів ракет, які падають на Землю, подвоїлася за останні 10 років. Вчені вважають, що кілька сотень тонн космічного сміття тепер потрапляють в атмосферу Землі щороку і забруднюють її. Зростаюче число запусків ракет і супутників у космос може призвести до екологічної катастрофи і вчені попереджають, що потрібно терміново вжити заходів, поки не стало занадто пізно, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Більшість космічних ракет працюють на викопному паливі та виділяють сажу, яка поглинає тепло і може підвищити температуру на Землі. Спалювання супутників в атмосфері, які падають з орбіти, призводить до утворення оксидів алюмінію, і це теж сприяє підвищенню температури. Обидва типи викидів також можуть зруйнувати озоновий шар, який не дозволяє небезпечному ультрафіолетовому випромінюванню Сонця досягти поверхні Землі.

Як показують дослідження, концентрація оксидів алюмінію в мезосфері та стратосфері, шарах атмосфери, що знаходяться над найнижчим шаром, тропосферою, може зрости на 650% у найближчі десятиліття. Це станеться через спалювання космічного сміття в атмосфері. Це може призвести до руйнування озонового шару, а також значного підвищення температури в стратосфері. Також метали, які залишаються після спалювання супутників, можуть послабити магнітне поле Землі.

Таким чином, виснажений озоновий шар і ослаблене магнітне поле не зможуть затримувати велику кількість шкідливого космічного і сонячного випромінювання від його потрапляння на поверхню Землі.

За словами вчених, викиди ракет, а також метали, які залишаються після спалювання космічного сміття застряють в атмосфері на дуже великій висоті. Таким чином атмосфера дедалі більше й більше забруднюється.

За словами Мінквана Кіма з Університету Саутгемптона у Великій Британії, дослідження наслідків польотів ракет і забруднення повітря супутниками все ще перебувають на ранніх стадіях. Але з очікуваним збільшенням кількості як згораючих супутників, так і запусків ракет наша планета незабаром може зіткнутися з великою екологічною кризою.

Науковець вважає, що якщо не вжити жодних заходів щодо поліпшення ситуації протягом наступних п'яти років, то може бути занадто пізно і наслідки будуть катастрофічними.

За словами Кіма, зараз жодні міжнародні договори не регулюють забруднення повітря від викидів ракет і спалювання супутників.

Як уже писав Фокус, місія Ілона Маска на Марс може зруйнувати Червону планету, попереджає вчений. Власник компанії SpaceX планує через 30 років створити місто на Марсі з населенням у мільйон осіб, але фізик із Великої Британії вважає, що це матиме катастрофічні наслідки.

Також Фокус писав про те, що у знаменитої комети C/2023 A3, яка нещодавно перебувала близько до Землі вперше за вісім десятків тисячоліть, був виявлений другий хвіст, що кидає виклик фізиці.

Теги за темою
Космос Земля ракета
Джерело матеріала
loader
loader