В Україні завершено сезон посиленого спостереження за холерою - МОЗ
В Україні завершено сезон посиленого спостереження за холерою - МОЗ

В Україні завершено сезон посиленого спостереження за холерою - МОЗ

В Україні завершили сезон посиленого спостереження за холерою, випадків захворювання не зареєстровано.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

“На рівні кожної області центри контролю та профілактики хвороб протягом року проводять заходи щодо недопущення виникнення та розповсюдження холери: реалізуються комплексні та оперативні плани реагування та діагностики, працюють оперативні протиепідемічні та дезінфекційні бригади. В сезон підвищеного ризику, з червня по жовтень, спеціалісти посилюють нагляд за холерою. За цей період цього року на холеру обстежено 13 238 людей із гострою кишковою інфекцією, спалахів холери не виявлено. Крім того, фахівці ЦКПХ проводять також дослідження зразків довкілля. Зокрема, проводиться моніторинг води зі стічних вод, прісної та морської води. За період епідемічного сезону проведено 9 949 досліджень таких проб”, - сказав заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Зазначається, що на рівні областей визначені медзаклади для госпіталізації пацієнтів з підозрою на холеру, які мають «незнижувальний запас» лікарських засобів — антибіотиків, дегідратаційних розчинів, дезінфектантів. Така система дозволяє своєчасно виявити випадки підозри на холеру та забезпечити системний контроль за епідситуацією на рівні країни, а в разі загрози — «активувати» систему реагування та локалізувати спалах.

У МОЗ нагадують, що у 2023 році під час посиленого сезону епіднагляду за холерою на території України підозри на захворювання фіксували у Запорізькій та Чернігівській областях. Після епідемічного розслідування та розширених лабораторних досліджень вони не підтвердилися.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 червня до 1 жовтня в Україні діє щорічний посилений сезон спостереження за холерою.

Теги за темою
Міністерство охорони здоров’я Хвороба
Джерело матеріала
loader