Місцеві органи влади — головні корупціонери у земельній сфері
Місцеві органи влади — головні корупціонери у земельній сфері

Місцеві органи влади — головні корупціонери у земельній сфері

Показник проявів корупції в земельних питаннях, з якими стикався мікро-, малий та середній агробізнес (ММСП), у 2024 році залишився на торішньому рівні й склав 16%.

Про це свідчать результати дослідження «Прояви корупції серед підприємств агросектору у 2024 році», яке проводиться Програмою USAID з агарного та сільського розвитку (АГРО) спільно з дослідницькою агенцією InfoSapiens.

«Минулий рік показав зниження проявів корупції в земельних питаннях з 20% у 2022 році до 16% у 2023 році. Цьогоріч показник залишився незмінним — 16%. З одного боку, це нівелює сподівання швидко подолати корупцію. А з іншого — вказує, що спад, який спостерігався минулого року, мав все ж таки системний, а не ситуативний характер.  Зокрема, це може бути пов’язано із земельною реформою, запуском легального ринку земель та цифровізацієюпослуг Держгеокадастру», — вважають дослідники. 

У секторі рослинництва, а саме вирощуванні зернових, бобових та олійних, спостерігається стабільна тенденція на спад корупційних проявів у питаннях земельних відносин. Зокрема, якщо у 2022 році 26% аграріїв стикалися з корупцією під час купівлі/продажу чи оформлення землі, то у 2023 році серед 788 респондентів таких було вже 17%, а у 2024-му — 15%. Тобто за 2 роки відбувся спад більш як на 10%. 

Водночас у сфері м’ясо-молочного виробництва рівень корупції зріс з 19% у 2023 році до 25% у 2024 році. Кожен четвертий із опитаних представників м'ясо-молочного сектору цьогоріч стикався з корупційними проявами у вирішенні земельних питань. 

Найчастіше з проявами корупції стикались агровиробники із західного макрорегіону (Волинська, Рівненська, Тернопільська, Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська області). Порівняно з минулорічними даними цей показник зріс на 4% — з 18% у 2023 році до 22% у 2024 році. 

«Найбільш корумпованими у вирішенні питань, пов’язаних із використанням і володінням землею сільськогосподарського призначення, агровиробники вважають органи місцевого самоврядування (38%). Протягом останнього року респонденти найчастіше стикалися із корупцією під час звернень щодо оренди земельної ділянки державної або комунальної власності (38%) та звернень щодо приватизації земельної ділянки (35%)», — констатують фахівці. 

Частка опитаних ММСП, які вважають корупцію у земельних відносинах всеохоплюючою або досить поширеною, знизилась з 59% у 2023 році до 55% у 2024 році. Проте на власному досвіді з випадками корупції стикалися тільки 16% опитаних (164 респонденти з 1010 опитаних). Водночас лише 9% з них заявили про це, тобто лише кожен десятий. Основною причиною, чому агровиробники не повідомили про корупційні дії, є недовіра до органів влади (43%).

Джерело матеріала
loader
loader