У Плані перемоги є пункти, щодо яких країни ЄС роками не могли досягти консенсусу - Науседа
У Плані перемоги є пункти, щодо яких країни ЄС роками не могли досягти консенсусу - Науседа

У Плані перемоги є пункти, щодо яких країни ЄС роками не могли досягти консенсусу - Науседа

Сумніви і розʼєднаність в ЄС щодо підтримки ключових пунктів Плану перемоги Президента України Володимира Зеленського можуть лише посилити Путіна і призвести до ескалації ситуації на фронті.

Про це перед засіданням Євроради у Брюсселі заявив президент Литви Гітанас Науседа, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив литовський лідер, у Плані перемоги Зеленського є пункти, щодо яких Спільнота «місяцями і навіть роками» не могла досягти консенсусу.

Він підкреслив, що у контексті вступу України в НАТО країни-члени не змогли досягти консенсусу ані під час Вільнюського, ані під час Вашингтонського самітів Альянсу.

«Дуже важливо, щоб ми досягли консенсусу, бо інакше це рішення отримати неможливо», - зауважив Науседа.

За його словами, країни ЄС також не в змозі дійти згоди і щодо другого пункту Плану Зеленського – надання дозволу на завдання ударів по військових об'єктах на території Росії.

«Знову ж таки ми не в змозі ухвалити рішення і дозволити їм здійснити, фактично, оборонну операцію, тому що завдання точкових ударів не означає нападу на Росію. Це означає зменшення потужностей для нападу з боку Росії, зменшення наступального потенціалу Росії», - підкреслив Науседа.

Президент Литви нагадав, що третій пункт Плану Зеленського стосується надання Україні деяких дуже конкретних типів озброєння, зокрема ракет великої дальності. Він наголосив, що і в цьому питанні західні союзники вагаються.

«Тому, в цьому плані, власне, немає нічого нового…Йдеться лише про нашу готовність і нашу відданість підтримати Україну. І було б великою помилкою думати, що наші сумніви є найкращим способом на деескалацію. Думаю, що якраз навпаки: наша нерішучість є найкращим шляхом до ескалації»,- наголосив Науседа.

На його переконання, якби країни Заходу підтримали Україну і вона була б більш успішною на полі бою, тоді це змусило б Путіна негайно сісти за стіл переговорів. На його переконання, нинішня ситуація переконує Путіна, що він перемагає і Росія має сильніші позиції.

Він додав, що країни ЄС мають бути обʼєднаними, оскільки в іншому випадку автократичні сили перемагатимуть.

Як повідомляв Укрінформ, 7-18 жовтня у Брюсселі відбудеться зустріч Європейської ради, під час якої лідери ЄС обговорять розвиток ситуації в Україні та інші найважливіші питання внутрішньої та зовнішньої політики Європейського Союзу. На саміті ЄС Зеленський має представити План перемоги України.

Фото: ELTA

Теги за темою
Євросоюз НАТО
Джерело матеріала
loader
loader