У Молдові розкрили програму підготовки в Росії бойовиків для організації заворушень
У Молдові розкрили програму підготовки в Росії бойовиків для організації заворушень

У Молдові розкрили програму підготовки в Росії бойовиків для організації заворушень

У Молдові розкрили програму підготовки в Росії бойовиків для організації заворушень

Проросійські угруповання підкупили безліч виборців і планують зірвати президентські вибори та референдум

У четвер, 17 жовтня, молдавська поліція заявила, що розкрила програму, в рамках якої сотні громадян країни було вивезено в Росію для проходження навчання з організації заворушень і громадянських заворушень, що стало останнім у низці звинувачень у втручанні напередодні недільних виборів.

Про це пише Reuters.

Раніше цього місяця поліція заявила, що підтримувані Росією злочинні угруповання підкупили безліч виборців і планували зірвати президентські вибори та референдум з питання про членство країни в Європейському союзі цими вихідними, аж до плану захоплення державних будівель.

Росія, яка звинувачує прозахідний уряд у розпалюванні «русофобії», заперечує втручання у справи Молдови, яка прискорила своє прагнення вийти з орбіти Москви після повномасштабного вторгнення Росії в сусідню Україну в лютому 2022 року.

Молдавська поліція повідомила на пресконференції, що правоохоронні органи вважають, що група, пов'язана з біглим прокремлівським бізнесменом Іланом Шором, організувала тренінг для організації заворушень.

Шор, який перебуває під американськими санкціями за ймовірне втручання у вибори від імені Росії, заперечує свою причетність до правопорушень або те, що він є російською політичною довіреною особою. Однак встановлено, що цього року Шор запропонував заплатити людям, щоб вони переконали інших людей проголосувати «ні» на референдумі та підтримати суперницю чинного президента Майю Санду.

Влада також заявила, що з червня людей регулярно вивозили групами приблизно по 20 осіб для проходження навчання в Росії.

Наприклад, нещодавно Росію відвідали понад 300 молодих людей із Молдови. За словами начальника національної поліції Віорела Чернутяну, метою поїздки були нібито культурні заходи, а насправді вони відвідували табори, де отримували інструкції з організації заворушень у Молдові. За його словами, деякі з цих людей пройшли підготовку в таборах, пов'язаних із приватними військовими компаніями на території Боснії і Герцеговини, а також Сербії. Чотирьох громадян Молдови, які брали участь у підготовці, було затримано, додав він.

«Антикорупційна прокуратура наразі проводить розслідування у кількох кримінальних справах, пов'язаних із підготовкою масових заворушень в інтересах злочинного співтовариства», - сказав прокурор Віктор Фуртуна.

Офіційні особи заявили, що можуть надати лише обмежену інформацію у зв'язку з розслідуванням, що триває. Поліція заявила, що отримала докази зв'язку злочинної групи з партією Шора, яка була заборонена.

Нагадаємо, Москва пустила в хід мільйони готівки та армію акаунтів у соціальних мережах, щоб спробувати перешкодити Молдові вступити до ЄС. Радник президента Молдови з питань національної безпеки Станіслав Секрієру заявив в інтерв'ю Politico, що РФ почала «безпрецедентний наступ» у рамках гібридної тактики проти колишньої радянської республіки напередодні запланованого на 20 жовтня загальнонаціонального голосування щодо приєднання до Євросоюзу.

Російський диктатор Володимир Путін уже давно прагне розхитати ситуацію в Молдові. І з наближенням виборів, а також референдуму щодо вступу Молдови до ЄС ситуація в країні загострюватиметься. Про це розповів Володимир Кравченко у статті «Як Путін розгойдує Молдову і чим це загрожує Україні».

Джерело матеріала
loader
loader