Google, Meta і TikTok після розслідування AP видалили акаунти російського заводу з виробництва дронів
Google, Meta і TikTok після розслідування AP видалили акаунти російського заводу з виробництва дронів

Google, Meta і TikTok після розслідування AP видалили акаунти російського заводу з виробництва дронів

У соцмережах оманливим чином вербують жінок з Африки та Азії для роботи на заводі.

Google, Meta і TikTok видалили акаунти, що належали промисловому заводу в російському регіоні Татарстан, який займався залученням молодих іноземок для виробництва дронів для війни Росії проти України. Про це повідомило АР.

Публікації видалили із платформ «Ютуб», «Фейсбук» і «TiкToк» були видалені після розслідування Associated Press, опублікованого 10 жовтня, яке детально описувало умови праці на заводі дронів у спеціальній економічній зоні «Алабуга», що знаходиться під санкціями США та Великої Британії.

У відеороликах та інших публікаціях у соцмережах молодим жінкам, переважно з Африки, обіцяли безкоштовний квиток на літак до Росії та зарплату понад 500 доларів на місяць після їхнього найму за програмою «Старт в Алабузі».

Однак замість програми стажування у готелях та ресторанах, деякі з жінок лише після прибуття до Татарстану дізналися, що працюватимуть на заводі з виробництва зброї, збираючи тисячі іранських ударних безпілотників, які запускатимуть по Україні.

В інтервʼю AP деякі з жінок, які працювали в комплексі, скаржилися на довгі години під постійним наглядом, на невиконані обіцянки щодо заробітної плати та напрямів навчання, а також на роботу з їдкими хімікатами.

Технологічні компанії також видалили акаунти Алабузького політехнічного технікуму — професійного ліцею-інтернату для росіян у віці 16-18 років і вихідців із Центральної Азії у віці 18-22 років, який позиціонує своїх випускників як експертів з виробництва безпілотних літальних апаратів.

У цих акаунтів було щонайменше 158 344 підписників, а одна сторінка в тіктоці набрала понад мільйон вподобань.

Жінки віком 18-22 років були залучені для вирішення гострої нестачі робочої сили в Росії під час війни. Вони походять з таких країн, як Уганда, Руанда, Кенія, Південний Судан, Сьєрра-Леоне, Нігерія, а також Південна Азія, включно зі Шрі-Ланкою. Кампанія з вербування також розширюється на інші країни Азії та Латинської Америки.

Акаунти, пов'язані з «Алабугою», які мають десятки тисяч підписників, досі доступні в «Телеграмі», який не відповів на запит про коментар. Керівництво заводу також не дало відповіді на запити AP.

  • Читайте також: Росія все частіше задіює кіберзлочинців для кібератак на супротивників, — звіт Microsoft

Кампанія з вербування «Алабуга Старт» використовувала активну рекламну кампанію в соцмережах, показуючи ретельно відредаговані відео з позитивною музикою, на яких африканські жінки посміхаються під час прибирання, носять каски та керують кранами, або одягнені в захисне спорядження, наносять фарбу чи хімікати. Відео також демонстрували, як жінки відвідують культурні об'єкти Татарстану або займаються спортом. Однак жодне відео не показувало, що вони працюватимуть на заводі з виробництва дронів.

В інтернеті «Алабуга» рекламувала візити до промислової зони іноземних делегацій, включаючи представників Бразилії, Шрі-Ланки та Буркіна-Фасо.

У видаленому пості з «Інстаграму» турецький дипломат, який відвідував завод, порівняв «Алабуга Політех» із коледжами в Туреччині, заявивши, що цей заклад «набагато більш розвинений і високотехнологічний».

Минулого місяця «Алабуга Старт» повідомила у телеграмі, що «аудиторія значно зросла!». Це може бути пов'язано з тим, що сайт активно просували інфлюенсери тіктока та інстаграма як простий спосіб для молодих жінок заробити гроші після закінчення школи.

За даними російських розслідувальних видань Protokol і Razvorot, раніше на платформах можна було побачити відео з учнями згадуваного училища, які беруть участь у командних іграх, таких як «військово-патріотичний» пейнтбол, або відтворюють історичні битви Радянського Союзу в камуфляжній формі.

Фото: завод в Алабузі, у російському Татарстані / AP

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Росія санкції Соцмережі Google Facebook
Джерело матеріала
loader
loader