Ягоди шипшини містять приблизно у 10 разів більше аскорбінової кислоти, ніж лимон.
Шипшина - один з природніх джерел антиоксидантів і корисних речовин. Її вітаміни здатні поліпшувати роботу серця, усувати запалення, підвищувати імунітет і опірність до несприятливих факторів зовнішнього середовища. Однак, щоб скористатися її всіма перевагами, потрібно вміти правильно її заварювати.
Як це зробити - розповідаємо далі.
Заварти шипшину не так вже і важко. Перед вживанням шипшини, ягоди необхідно розрізати на частини і видалити ворсинки.
Приготування на водяній бані
- 2 столові ложки подрібнених ягід залийте 1 склянкою окропу і
- витримайте під кришкою на водяній бані 15-20 хвилин.
- залиште настоятися протягом півгодини або 40 хвилин,
- процідіть напій
Приготування у термосі
- на 10 частин гарячої води необхідно взяти 1 частку сушених або свіжих ягід шипшини, попередньо подрібнених.
- помістіть у термос і залиште не менше, ніж на 4-5 годин.
Яка користь від шипшини
Ягоди шипшини містять приблизно у 10 разів більше аскорбінової кислоти.
Зокрема, вітамін C, який є в ягоді, підвищує опірність до запалень, омолоджує організм, покращує стан судин і прискорює відновлення тканин.
Крім того, шипшину потрібно збирати в екологічно чистій місцевості далеко від промислових об'єктів і доріг. Рослина чутливо реагує на токсичні речовини, які містяться в грунті та повітрі, тому швидко поглинає їх.
Протипоказання
Зазначимо, що передозування шипшиною може негативно позначитися на роботі кровоносної і серцево-судинної системи в цілому.
Упродовж дня можна пити не більше двох склянок напою з шипшини для дорослих. Дітям цю дозу варто скоротити до однієї склянки на добу.
Утриматися від напоюзі шипшини варто людям, які страждають на гастрити, виразки шлунка і кишечника, а також при підвищеній кислотності.
Перед застосуванням шипшини необхідно проконсультуватися з лікарем, оскільки у вас можуть бути протипоказання до прийому напою з цієї рослини.