Навчання КНР у Тайванській протоці стали однією з причин перенесення «Рамштайну» - експертка
Навчання КНР у Тайванській протоці стали однією з причин перенесення «Рамштайну» - експертка

Навчання КНР у Тайванській протоці стали однією з причин перенесення «Рамштайну» - експертка

Проведення Китаєм військових навчань Joint Sword-2024B зі "стримування сепаратизму" в Тайванській протоці стало однією з причин перенесення зустрічі щодо надання озброєння Україні.

Водночас ці навчання були вигідні Китаю в контексті посилення його впливу у форматі БРІКС, саміт якого розпочнеться 22 жовтня. Таку думку висловила в коментарі Укрінформу керівниця Центру досліджень геополітичних процесів та проблем міжнародної безпеки Наталія Тимошенко.

"Проведення Китаєм таких масштабних військових навчань зі "стримування сепаратизму" в Тайванській протоці та в навколишніх регіонах, на наше переконання, стало однією з причин перенесення зустрічі щодо надання озброєння Україні. Для наших західних партнерів та конкретно США це прийняття цілком ймовірної появи третьої гарячої точки після України та Ізраїлю", – зазначила вона.

Водночас, констатує експертка, після цієї демонстрації сили з боку Пекіна пролунав позитивний сигнал у налагодженні відносин між Китаємі США.

"Навчання завершилися менш ніж за 10 годин від свого початку. Прозвучали переважно стримані заяви світових лідерів, і на завершення того ж дня стало відомо про відновлення відомої китайської "панда-дипломатії": спеціальним авіарейсом з дослідницького центру м. Дуцзяньян до Вашингтонського зоопарку відбули дві панди. Останнє свідчить про позитивний сигнал у налагодженні відносин між КНР та США на фоні напруженості в торговій, технологічній та геополітичній сферах", – вважає Тимошенко.

Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) 14 жовтнярозпочала чергові масштабні навчання навколо Тайваню із залученням усіх видів збройних сил, включно з ВПС, ВМС і ракетними військами. До навчань "Спільний меч-2024Б" (Joint Sword-2024B) були залучені частини і з’єднання Східного оперативного командування НВАК, у зоні відповідальності якого перебувають Тайвань і протока між материком та островом.

Як повідомляв Укрінформ, зустріч у форматі "Рамштайн" та зустріч лідерів Великої Британії, США, Франції, ФРН, яка була запланована 12 жовтня, перенесли. Раніше президент США Джо Байден скасував свій візит до Німеччини через серйозну ситуацію в своїй країні, пов’язану з наближенням урагану.

Фото: uacrisis.org

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader