Сі Цзіньпін відвідає РФ для участі в саміті БРІКС
Сі Цзіньпін відвідає РФ для участі в саміті БРІКС

Сі Цзіньпін відвідає РФ для участі в саміті БРІКС

Сі Цзіньпін відвідає РФ для участі в саміті БРІКС 

Це буде другий візит Сі до Росії після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

Лідер Китаю Сі Цзіньпін візьме участь у саміті БРІКС у Казані, РФ, з 22 по 24 жовтня, заявило в п'ятницю, 18 жовтня, китайське Міністерство закордонних справ. Про це повідомляє Reuters.

Під час свого візиту Сі, зокрема, візьме участь у зустрічі лідерів, діалогах експертів та інших заходах, а також проведе “поглиблений обмін думками з лідерами щодо поточної міжнародної ситуації”, сказала речниця МЗС Китаю Мао Нін, додавши, що Пекін готовий до співробітництва з усіма сторонами для просування співпраці БРІКС, “щоб відкрити нову еру єдності й самодостатності на Глобальному Півдні, а також спільно сприяти миру та розвитку в світі”.

Це буде другий візит Сі до Росії після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Китай, публічно заявляючи про “нейтральну позицію”, підтримує твердження Кремля про те, що дії Росії спровоковані Заходом, і продовжує постачати Москві ключові компоненти, необхідні для виробництва зброї.

Сі востаннє відвідував РФ у березні 2023 року, а російський диктатор Владімір Путін у відповідь здійснив візит до Китаю в жовтні того ж року. Відтоді Сі й Путін також зустрічалися в Пекіні в травні та в Казахстані в липні.

Після повномасштабної війни проти України Росія почала дедалі більше залежати від Китаю в економічному плані, оскільки західні санкції обмежили її доступ до більшої частини міжнародної торговельної системи. Розширення торгівлі Китаю з РФ, яка минулого року сягнула 240 мільярдів доларів, допомогло Москві пом'якшити деякі з найсильніших санкційних ударів.

Росія перенаправила більшу частину свого енергетичного експорту до Китаю й покладається на китайські компанії в імпорті високотехнологічних компонентів для військової промисловості в обхід західних санкцій. Обидві країни також поглибили військові зв'язки за останні два роки.

Група БРІКС була заснована у 2006 році Бразилією, Росією, Індією та Китаєм, а в 2010 році до “клубу” приєдналася ПАР. Нещодавно група знову розширилася, і тепер включає, зокрема, ще й Іран, Єгипет, Ефіопію та Об'єднані Арабські Емірати. Також повідомлялося, що ще кілька країн подали заявки на приєднання до БРІКС.

БРІКС заявляє про мету посилити голос ключових країн з економікою, що розвивається, на противагу світовому порядку, очолюваному Заходом. 

Останніми роками Пекін і Москва поступово створили те, що, схоже, стало антиамериканським і антиліберальним глобальним фронтом. Дві автократії поєднує прагнення переглянути не лише статус України й Тайваню, а й весь наявний світовий порядок. Про те, що означає для України й Заходу китайсько-російський альянс, розповідали Андреас Умланд і Гуго фон Ессен.

Джерело матеріала