Кампанія Гарріс змінює стратегію на тлі занепокоєння через покращення позицій Трампа в опитуваннях
Кампанія Гарріс змінює стратегію на тлі занепокоєння через покращення позицій Трампа в опитуваннях

Кампанія Гарріс змінює стратегію на тлі занепокоєння через покращення позицій Трампа в опитуваннях

Кампанія Гарріс змінює стратегію на тлі занепокоєння через покращення позицій Трампа в опитуваннях 

У ключових штатах Гарріс і Трамп ідуть практично нарівні. 

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Камала Гарріс змінює стратегію передвиборчої кампанії, загострюючи критику на адресу свого республіканського суперника Дональда Трампа, — серед демократів зростає занепокоєння на тлі опитувань, які показують, що Трамп покращує свої позиції. Про це повідомляє Reuters.

Згідно з публічними та внутрішніми опитуваннями, Трамп і Гарріс перебувають у статистичному глухому куті у вирішальних штатах.

Це розчарування для бурхливої кампанії демократів, яка розпочалася з величезного стрибка ентузіазму й збору грошей, коли Гарріс стала кандидатом, а згодом вдало виступила на дебатах з Трампом.

“Це завжди були напружені перегони”, - сказав представник кампанії Гарріс.

Після тижнів зосередження на політиці та спроб представити себе виборцям на національній арені, Гарріс повертається до свого “образу прокурора”, сподіваючись продемонструвати силу виборцям, яких може приваблювати образ Трампа як “сильного лідера”.

На мітингу в понеділок, 14 жовтня, в хиткому штаті Пенсильванія Гарріс зробила рідкісний крок, показавши відеозаписи висловлювань Трампа про “внутрішнього ворога”, таким чином підкресливши, що республіканський кандидат становить небезпеку для країни. Також вона почала активно з'являтися у різних ЗМІ, зокрема, дала інтерв'ю лояльному до республіканців телеканалу Fox News.

На національному рівні перевага Гарріс над Трампом скоротилася з 7% наприкінці вересня до 3%, як показують опитування Reuters/Ipsos. Ще більше занепокоєння у демократів викликає те, що обидва кандидати йдуть практично нарівні в семи ключових хитких штатах, які вирішуватимуть “долю перегонів”.

Зміна показників в опитуваннях пов'язана з тим, що високі ціни на продукти харчування й оренду житла продовжують турбувати американців, а Трамп грає на страхах населення, пов'язаних з мігрантами, які перетинають південний кордон, вдаючись до дедалі більш жорсткої риторики.

Деякі відомі аналітики кажуть, що політика Гарріс призведе до меншого боргу і стимулюватиме більше економічного зростання, ніж політика Трампа, але опитування показують, що виборці більше довіряють Трампу в одному з головних передвиборчих питань - економіці.

Три донори Трампа сказали Reuters, що останніми днями відчувають дедалі більшу впевненість у шансах республіканського кандидата, пояснюючи це тим, що американці зосередилися на питаннях імміграції, а також шквалом нещодавніх мітингів і заходів, організованих колишнім президентом.

“Я розмовляв телефоном із представниками кампанії. Вони стримано оптимістичні”, - сказав один із донорів.

На національному рівні Гарріс впевнено “відвоювала” передмістя і виборців середнього класу, які “перейшли до табору” Трампа в останні місяці кампанії раніше очікуваного кандидата від демократів президента Джо Байдена, показують опитування Ipsos/Reuters.

Але, згідно з внутрішніми опитуваннями кампанії Гарріс, віцепрезидент "знаходиться в межах похибки" в кожному з семи хитких штатів. Гарріс має рівні з Трампом позиції в Пенсильванії, дещо лідирує у Вісконсині й поступається в Мічигані.

Слабка підтримка серед виборців-чоловіків є проблемою для кампанії Гарріс. Стратегія кампанії, спрямована на центр, і її нездатність повною мірою взаємодіяти з місцевими демократами є ще однією проблемою.

Орієнтація Гарріс на республіканців, навіть якщо вона ігнорує вимоги деяких демократів відмежуватися від політики Байдена щодо твердої підтримки Ізраїлю, тим часом викликає занепокоєння в іншої частини виборців.

Маючи достатньо грошей, демократи планують продовжувати свої “операції” в усіх семи хитких штатах, а також більше витрачати на рекламу. Водночас Гарріс не планує обмежувати свої публічні виступи найбільш критичними штатами.

“Наша стратегія полягає в тому, щоб розширювати карту й максимізувати кількість шляхів до перемоги”, - написала голова кампанії Гарріс Джен О'Меллі Діллон в нещодавньому електронному листі співробітникам і волонтерам.

Коли Гарріс стала кандидатом від демократів замість Байдена, її рейтинги різко зросли, але це тривало недовго — вже навіть після Національного з'їзду Демократичної партії віцепрезидент почала втрачати позиції в деяких національних опитуваннях. Кампанія Трампа була готова до несприятливих для республіканського кандидата тенденцій на тлі початкового ентузіазму навколо кандидатури Гарріс.

Наразі, як кажуть соціологи, боротьба за Білий дім, найімовірніше, “залишатиметься непередбачуваною” до дня виборів, адже кандидати йдуть практично нарівні й значного прориву в опитуваннях не очікується. 

Джерело матеріала
loader
loader