В Україні планують переробляти фундук
В Україні планують переробляти фундук

В Україні планують переробляти фундук

Переробляти фундук цьогоріч вперше спробують у господарстві «Батьків сад». Найближчим часом тут планують придбати спеціальне обладнання і в грудні розпочати лущити та бланшувати горіхи. Про це виданню «Садівництво та Овочівництво. Т.І.» ексклюзивно розповів голова горіхового розсадника «Батьків сад» Ігор Цибенко, пише agronews.ua.

Він зауважив, що їхні посадки фундука ще молоді – їм лише 5 років, тому цьогоріч врожай горіхів не надто великий – орієнтовно 1.4 тонн з га. У своє повне плодоношення сад вступить на 7-8 рік. Тоді зможемо отримувати з 1 га саду 5-6 т. при вирощуванні за інтенсивної технології.

“Погодні умови цього року теж були важкими, навесні – заморозки, влітку – спека. Однак наш сад повністю на поливі, тому це не завадило зібрати нам гарний врожай, яким ми цілком задоволені”, – розповів Ігор Цибенко.

Господарство «Батьків сад» – це сертифікований розсадник, де вирощують 50 різних сортів фундука. Серед них класичні – Каталонський, Барселонський, Косфорд, Галле, та сорти власної селекції Акорн, Панський та Барбакан БС1.

Однак зараз перевагу надають сортам американської селекції, – зауважив голова горіхового розсадника, – таким як Ямхілл, Джефферсон, Макдональд, Сакаджавея, PollyO, Вепстер. Загалом їх набагато, 7-8, однак їхні переваги у більш пізньому початку вегетації, ранньому терміні дозрівання горіхів та швидшому вступі у плодоношення.

“Цього року весною ми отримали дозвіл на розмноження перших двох  сортів селекції Орегону Ямхілл та Джефферсон і першу партію саджанців для висадки на маточник. І вже за 2-3 року ми будемо мати сертифіковані саджанці фундука американської селекції”, – розповів Ігор Цибенко.

Він додав, що до кінця листопада у господарстві триватимуть ще польові роботи: відбуватиметься викопування саджанців, їх сортування, а вже на початку зими там розпочнуть переробляти фундук.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader