Віталік Бутерін представив оновлену дорожню карту Ethereum зі збільшенням кількості транзакцій у 7 тис. разів
Віталік Бутерін представив оновлену дорожню карту Ethereum зі збільшенням кількості транзакцій у 7 тис. разів

Віталік Бутерін представив оновлену дорожню карту Ethereum зі збільшенням кількості транзакцій у 7 тис. разів

У своєму блозі співзасновник Ethereum Віталік Бутерін представив оновлену дорожню карту блокчейну з фокусом на розширення Layer 2 та поліпшення масштабованості зі збереженням децентралізації та безпеки. Ініціатива отримала назву The Surge.

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Віталік Бутерін представив оновлену дорожню карту Ethereum зі збільшенням кількості транзакцій у 7 тис. разів - Фото 1

Бутерін нагадав про початкові стратегії масштабування Ethereum, такі як шардингВіталік Бутерін представив оновлену дорожню карту Ethereum зі збільшенням кількості транзакцій у 7 тис. разів - Фото 2Віталік Бутерін представив оновлену дорожню карту Ethereum зі збільшенням кількості транзакцій у 7 тис. разів - Фото 3Поділ сховища даних на менші сегменти, які можна зберігати на окремих серверах. та Layer 2 (L2) протоколиВіталік Бутерін представив оновлену дорожню карту Ethereum зі збільшенням кількості транзакцій у 7 тис. разів - Фото 4Віталік Бутерін представив оновлену дорожню карту Ethereum зі збільшенням кількості транзакцій у 7 тис. разів - Фото 5Рішення другого рівня (Layer 2) — це протокол, розгорнутий поверх основного блокчейну (Layer 1) і покликаний підвищити його масштабованість.. Він відзначив, що спочатку Ethereum мав дві стратегії масштабування, які включали розподіл транзакцій між різними вузлами за допомогою шардингу та використання Layer 2 рішень, що зменшували навантаження на основний ланцюжок.

У 2019 році були розроблені ролапиВіталік Бутерін представив оновлену дорожню карту Ethereum зі збільшенням кількості транзакцій у 7 тис. разів - Фото 6Віталік Бутерін представив оновлену дорожню карту Ethereum зі збільшенням кількості транзакцій у 7 тис. разів - Фото 7Ролапи — це спосіб зробити блокчейн швидшим і продуктивнішим. Їх суть полягає в тому, що більшість операцій проводяться поза основною мережею, з використанням L2, а потім ці операції збираються разом і відправляються в блокчейн «пакетами», щоб зекономити час і місце., що дозволили оптимізувати використання L2 рішень, поєднуючи їх із шардингом, що стало центральною стратегією масштабування Ethereum.

The Surge передбачає досягнення кількох ключових цілей: підвищення пропускної здатності до 100,000+ TPS, збереження децентралізації та безпеки L1, а також максимальну сумісність між різними L2 рішеннями. Наразі пропускна здатність блокчейну Ethereum становить 12-15 TPS, тобто, планується збільшення у приблизно 7 тис. разів.

Однією з основних технік для досягнення цієї мети є Data availability sampling (DAS). Цей метод дає змогу вузлам (нодам) переконатися, що дані блоку повністю доступні, без необхідності завантажувати та зберігати весь обсяг інформації. Бутерін пояснив, що сьогодні пропускна здатність L1 обмежена, але заплановане впровадження PeerDAS дозволить ефективніше перевіряти доступність даних і підвищити TPS.

Наразі технологія ролапів на Ethereum дозволяє обробляти близько 174 транзакцій за секунду (TPS). З новою технологією PeerDAS кількість оброблених транзакцій може вирости до 463–926 TPS.

У середньостроковій перспективі Ethereum має на меті обробляти 58,000 TPS шляхом збільшення розміру даних до 16 мегабайтів на слот і покращення стиснення даних ролапів.

Крім того, дорожня карта The Surge включає технології стиснення даних та вдосконалення L2 протоколів, таких як Plasma з використанням SNARKs. Plasma — це рішення для масштабування, у якому on-chain публікується лише фракція даних Layer 2, яка називається Merkle root. Корінь Меркла (Merkle root), він же кореневий хеш — це найвищий хеш у дереві МерклаВіталік Бутерін представив оновлену дорожню карту Ethereum зі збільшенням кількості транзакцій у 7 тис. разів - Фото 8Віталік Бутерін представив оновлену дорожню карту Ethereum зі збільшенням кількості транзакцій у 7 тис. разів - Фото 9Дерево Меркла (або хеш-дерево) — це алгоритм, що дає змогу отримати один хеш для безлічі фрагментів даних. Метод використовують для визначення цілісності файлів і верифікації інформації.. Це хеш усіх блоків даних, разом узятих, і його використовують для перевірки цілісності даних. Він генерується шляхом взяття хешів окремих блоків даних і їх об’єднання.

Бутерін також акцентував на необхідності покращення взаємодії між різними L2 рішеннями для зручності користувачів, включно зі стандартизацією адрес та спрощенням транзакцій між блокчейнами.

Він зазначив, що децентралізація залишається пріоритетом. Технологія Distributed Validator Technology (DVT) допоможе запобігти централізації контролю в стейкінгу.

Також, за словами співзасновника Ethereum, ведеться підготовка до можливих квантових атак через дослідження квантово-стійких криптографічних алгоритмів. KZG (Kate-Zaverucha-Goldberg) — це криптографічний метод, який використовується в поточній системі. Хоча KZG ефективний зараз, він може бути вразливим до квантових атак у майбутньому.

На фоні публікації детального плану Бутеріна щодо поліпшення блокчейну, ціна Етеру (ETH), нативної криптовалюти Ethreum, зросла до $2,618 (усього на 8.15% за тиждень на момент написання новини).

Джерело: Vitalik Buterin’s website

Джерело матеріала
loader
loader