Загальна мобілізація: що буде, якщо повістка прийшла за старою адресою військовозобов’язаного
Загальна мобілізація: що буде, якщо повістка прийшла за старою адресою військовозобов’язаного

Загальна мобілізація: що буде, якщо повістка прийшла за старою адресою військовозобов’язаного

Загальна мобілізація: що буде, якщо повістка прийшла за старою адресою військовозобов’язаного

Відповідь дали у ТЦК та СП.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку можуть отримати повістки. В тому числі – поштою.

Заступник начальника центру – начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи Сумського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Сергій Монукало в інтервʼю «Главреду» розповів, що буде, якщо військовозобовʼязаному надіслали повістку, але він не отримав її на місці (або ж не перебуває за адресою, яку вказав у «Резерв+»), і, відповідно, не з’явився до ТЦК.

За його словами, це зветься належно підтвердженим оповіщенням резервіста або військовозобов'язаного. Згідно підпункту 2 пункту 41 вищезазначеної постанови, є декілька видів оповіщення щодо поштового зв'язку.

Належним чином оповіщеним військовозобов'язаний вважається, якщо повістка вручена в день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджує інформацію (або документом від поштового оператора – наприклад, отримав в руки і розписався), або в день проставлення поштового повідомлення відмітки про відмову від отримання чи непроживання за місцем, яке було вказане у «Резерв+».

Таким чином військовозобов'язаний буде вважатися належно оповіщеним навіть у разі, якщо він не оновив свої облікові дані щодо місця проживання і повістка була направлена на адресу, за якою військовозобовʼязаний проживає. Тобто за тими даними, які увійшли в базу реєстру.

«Щодо відповідальності, то у нас є адміністративний кодекс правопорушень. І основне правопорушення за статтею 210-1 (порушення законодавства про оборону та мобілізаційну підготовку в особливий період) тягне за собою накладання штрафу на громадян від 1000 до 1500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 25500 грн). Якщо ж людина була належним чином оповіщена і надійшла інформація, що вона не проживає за адресою, чи якщо повістка була вручена, а людина не з'явилась, то в обох випадках формуються матеріали для її розшуку», – пояснив полковник.

Він зазначив, що є відповідна постанова КМУ №1487 (додаток 20) та №560, у якій визначено, що за зверненням районних міських, територіальних центрів комплектування, може надсилати дані і потім в електронному вигляді здійснюється розшук, адміністративне затримання та доставка військовозобов'язаних.

«Тобто якщо виявляється порушник, то в рамках адміністративного затримання передбачається навіть одягання кайданок. Це оформлюється відповідним протоколом, і після доставки у відповідний ТЦК незалежно від того, де військовозобовʼязаний був поданий у розшук (наприклад, був у розшуку у Полтавській, а затриманий – у Сумській), його доставляють до найближчого ТЦК, де складається протокол про адміністративне правопорушення. І у відповідності до ступеня провини виносять рішення, яке затверджує, відповідно, начальник територіального центру комплектування, відповідно до статті 210-1», – підсумував він.

Нагадаємо, чи можуть мобілізувати, якщо чоловік має шизофренію.

Джерело матеріала
loader
loader