До 32 грн за кілограм: ціни на яблука вгамувались, але взимку знову битимуть по кишені
До 32 грн за кілограм: ціни на яблука вгамувались, але взимку знову битимуть по кишені

До 32 грн за кілограм: ціни на яблука вгамувались, але взимку знову битимуть по кишені

Цьогоріч ціни на яблука залишаються стабільними, а їхня доступність для українських споживачів є однією з найкращих за останні роки. За словами керівниці відділу маркетингу оптового ринку “Шувар” Тетяни Попович, незважаючи на певне подорожчання окремих сортів, загальна вартість фруктів не зазнала значних стрибків.

На середину жовтня 2024 року ціни на яблука в українських магазинах коливаються в межах від 26 до 32 грн за кілограм. Наприклад, сорт “Гала” продається за 21 грн/кг, тоді як минулого року його вартість була 14,5 грн/кг. Інші популярні сорти також дещо подорожчали: “Фуджі” — 22,5 грн/кг (проти 18 грн/кг у 2023 році), а “Голден Делішес” — 23,5 грн/кг (минулого року — 16,5 грн/кг).

Ціна на яблука, скріншот з відео

Попри відносну стабільність цін, вартість яблук зазвичай зростає ближче до зими. Це пов’язано зі збільшенням витрат на їх зберігання та зменшенням свіжої пропозиції на ринку. Традиційно у грудні-січні ціни на яблука можуть підвищитися на 10-15%.

На українському ринку залишаються найпопулярнішими сорти “Гала”, “Фуджі” та “Голден Делішес”. Водночас з'являються нові, більш стійкі до кліматичних змін сорти, які поступово завойовують інтерес споживачів та виробників.

Моніторинг цін показав, що у великих супермаркетах ціни на яблука сорту “Голден” станом на 16 жовтня такі:

  • Auchan — 29,90 грн/кг;
  • Сільпо — 27 грн/кг;
  • АТБ — 31,95 грн/кг;
  • Novus — 24,99 грн/кг.

Отже, до зими вартість яблук дещо підвищиться, однак загальний рівень цін лишатиметься доступним для більшості українських споживачів.

Раніше ми розповідали, що борщ стане дорожчим за м’ясо: українців готують до продуктової кризи

Також, соняшникова олія, борошно та цукор: де купувати продукти першої необхідності, щоб заощадити

Джерело матеріала
loader