Канадські курці відсудили рекордне відшкодування збитків від трьох тютюнових гігантів
Канадські курці відсудили рекордне відшкодування збитків від трьох тютюнових гігантів

Канадські курці відсудили рекордне відшкодування збитків від трьох тютюнових гігантів

Канадські курці відсудили рекордне відшкодування збитків від трьох тютюнових гігантів

Курці обурені тим, що виробники цигарок не попереджали їх про те, що куріння спричиняє рак

Philip Morris, British American Tobacco, і Japan Tobacco заплатять 32,5 млрд канадських доларів (23,6 млрд доларів США) для врегулювання давнього тютюнового позову в Канаді в рамках плану, запропонованого призначеним судом посередником, повідомила Philip Morris.

Про незвичайний процес повідомляє Reuters.

Якщо план буде схвалено, він стане найбільшим у своєму роді врегулюванням за межами США, сказав Джейкоб Шеллі, співдиректор лабораторії етики, права і політики в галузі охорони здоров'я в Західному університеті Канади.

Це один із найтриваліших судових процесів, який закінчився перемогою тих, багатьох із яких немає в живих.

Канадські підрозділи трьох тютюнових гігантів зазнали потужного удару 2015 року після того, як суд Квебека присудив відшкодування збитків приблизно 100 тисячам курців і колишніх курців, які стверджували, що компанії з 1950-х років знали, що їхня продукція викликає рак та інші захворювання, і не попередили споживачів належним чином.

Після апеляції суд Квебека 2019 року залишив чинним рішення 2015 року, згідно з яким курцям у канадській провінції було виплачено приблизно 15 мільярдів канадських доларів, що змусило канадські дочірні компанії всіх трьох виробників цигарок звернутися за захистом від банкрутства.

Виплати отримають особи, у яких виробилася залежність від тютюну між 1950 і 1998 роком, а також їхні спадкоємці. Відшкодування отримають також уряди канадських провінцій і територій.

Наразі дочірні компанії перебувають у процесі медіації під наглядом суду і ведуть переговори про можливе врегулювання.
За словами представників Philip Morris, питання про розподіл загальної суми врегулювання між тютюновими гігантами залишається невирішеним.

Нагадаємо, в Україні одні з найгірших показників у Європі щодо куріння та його впливу на здоров'я громадян. В Україні курить близько 23% населення, причому чоловіки курять майже втричі більше, ніж жінки. Щороку в Україні від наслідків тютюнопаління помирає 85 тисяч осіб. Серед найпоширеніших причин смертності - захворювання серця, рак легенів та інсульт. Цю цифру можна суттєво зменшити, якщо підтримати курців на шляху відмови від куріння.

Джерело матеріала
loader