Українців попереджають про прискорення інфляції та девальвацію гривні: прогноз бізнесу
Українців попереджають про прискорення інфляції та девальвацію гривні: прогноз бізнесу

Українців попереджають про прискорення інфляції та девальвацію гривні: прогноз бізнесу

Представники бізнесу розраховують на збільшення обсягів виробництва товарів і послуг. Водночас прогноз прогноз щодо фінансово-економічного стану підприємств і чисельності співробітників був переглянутий у бік погіршення.

Український бізнес переглянув свої прогнози на наступні 12 місяців у бік підвищення ділової активності та продовжує зберігати позитивні очікування щодо інвестицій. Однак прогнози щодо інфляції та курсу гривні погіршилися. Про це йдеться в матеріалі видання "Liga.net".

Згідно з результатами щоквартального опитування Національного банку України, проведеного з 31 липня до 28 серпня 2024 року серед 655 керівників компаній із 21 регіону, індекс ділових очікувань підприємств зріс до 100,6% порівняно з 99,5% у попередньому кварталі.

Бізнес очікує збільшення обсягів виробництва товарів і послуг, а також зростання інвестицій в обладнання та інвентар. Однак прогноз щодо фінансово-економічного стану підприємств і чисельності співробітників було переглянуто в бік погіршення.

Уперше за останні вісім кварталів спостерігається зростання інфляційних очікувань — вони сягнули 9,7% у річному вираженні порівняно з 9% у попередньому кварталі. Основним чинником такої зміни стало зростання курсових очікувань, оскільки бізнес прогнозує девальвацію гривні до 43,72 грн/$ протягом найближчих 12 місяців.

Незважаючи на прогнози зростання виробництва, бізнес очікує уповільнення темпів збільшення витрат на оплату праці. Водночас представники будівельного сектору та добувної промисловості зберігають песимістичний погляд на ситуацію.

Нагадаємо, згідно із законопроектом 11416-д, військовий збір із зарплати в розмірі 30 тис. грн зросте з 450 грн до 1 500 грн.

27 вересня голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що в Україні можливий другий етап підвищення ПДВ.

Теги за темою
Економіка Бізнес Зарплата виплати
Джерело матеріала
loader