Чому казати "ярмарка" – неправильно: якої помилки потрібно уникати
Чому казати "ярмарка" – неправильно: якої помилки потрібно уникати

Чому казати "ярмарка" – неправильно: якої помилки потрібно уникати

У цьому слові багато хто припускається однієї поширеної неточності.

Нерідко можна почути, що слово "ярмарка" вживають саме у такій формі – в жіночому роді. Не усі знають, що це слово насправді казати таким чином неправильно.

Ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній пояснила, якої помилки з цим словом часто припускаються багато людей і як її уникати.

"Нагадаю, що в українській мові немає слова "ярмарка". У нас є "ярмарок" – це слово чоловічого роду. Запам’ятайте", – наголосила вона.

Також Багній пояснила, як саме правильно ставити наголос у цьому слові. Вона зазначила, що правильно казати "ярмаркОвий" – із наголосом на "о".

"На ярмарку всього багато, але розуму за гроші не купиш – є така Ярмаркова мудрість. Чи може ярмаркОва? Як правильно наголошувати це слово? Ярмарковий чи ярмаркОвий? Можливо, хтось здивується, але у цьому слові наголос падає на передостанній склад, тому ярмаркОвий. Ось так правильно", – сказала вона.

Дивіться відео про те, чому казати "ярмарка" неправильно:

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній розповіла, як правильно казати – "сніг падає" чи "сніг іде". Не усім відомо, яке слово правильно використовувати у цьому випадку.

Також раніше Ольга Багній розповіла, чому не можна казати "олЕнь". Насправді неправильно використовувати саме такий наголос у цьому слові.

Вас також може зацікавити:

Джерело матеріала
loader
loader