Лише природа і тиша: у Швейцарії є готель, відрізаний від світу на 12 годин – це треба бачити
Лише природа і тиша: у Швейцарії є готель, відрізаний від світу на 12 годин – це треба бачити

Лише природа і тиша: у Швейцарії є готель, відрізаний від світу на 12 годин – це треба бачити

Цей готель працює 10 місяців на рік, а дістатися туди не так уже й просто. Та все ж реально. Як це зробити, розповідає BBC.

Готель повністю відрізаний від решти Швейцарії

У мальовничому регіоні Юнгфрау в Бернських Альпах три чарівні села – Мюррен, Венген і Кляйне Шайдегг – залишаються недоторканими автомобільним рухом. До цих місць можна дістатися виключно за допомогою лижних підіймачів, канатних доріг або поїздів, що зберігає їхню спокійну атмосферу.

Саме там туристи можуть зупинитися в готелі Alp Grüm, який працює з 8:00 ранку до 20:00 вечора.

На щастя, тут немає доріг. Є лише природа. Світанок. Захід. Тиша. Більше нічого,
– розповідає Прімо Семадені, 57-річний менеджер готелю Альп Грюм.

Ці краї називають місцями для медитації, де туристи відпочивають, а їхній розум "сповільнюється".

Альп-Грюм, що тягнеться гострим хребтом на південному боці перевалу Берніна на висоті 2 091 метра – це готель затиснутий між мовами: на півночі розмовляють ретороманською, а в долині внизу – італійською. Єдині способи дістатися туди, незалежно від пори року – це багатогодинний піший похід або Раетська залізниця.

10-кімнатний готель одночасно виконує роль залізничного вокзалу, платформи та зали очікування
10-кімнатний готель одночасно виконує роль залізничного вокзалу, платформи та зали очікування / Фото Mike MacEacheran

Історія готелю

Залізничний готель Alps Grüm має багату історію, яка бере свій початок у 1906 році, коли компанія Bernina-Bahngesellschaft виступила з амбітною ініціативою створити електрифікований потяг, що з'єднав би Швейцарію та Італію через гірський регіон. Запропонований маршрут мав стати найвищим залізничним переїздом в Альпах, що сприяло б розвитку туризму, а також значно скоротило б час у дорозі для торговців. Раніше ці торговці долали виснажливу дев'ятигодинну подорож верхи на конях між Самеданом і Тірано.

У липні 1910 року було урочисто відкрито лінію Берніна, що поклало початок багатовіковій історії Альп-Грюма. Спочатку це була скромна дерев'яна хатина, яка слугувала функціональною станцією, де начальник станції проводив щоденні огляди залізничної лінії. Сьогодні ж Альп-Грюм перетворився на кам'яний готель з 10 номерами та зоною очікування, що відображає більш ніж столітній розвиток і прогрес.

Готель настільки віддалений, що єдиний спосіб потрапити туди — це піти пішки або сісти на потяг
Готель настільки віддалений, що єдиний спосіб потрапити туди – це піти пішки або сісти на потяг / Фото Alamy

Останнім часом на лінії Берніна спостерігається значне скорочення кількості закритих спусків, що знаменує відхід від її попереднього статусу зимового раю. Колись Альп-Грюм вважався безтурботним місцем відпочинку, але зараз він відчуває на собі вплив відступу льодовиків та глобального потепління. Попри ці екологічні зміни, регіон продовжує отримувати значні снігопади щозими.

Альп Грюм – не звичайний гірський готель

На вході – це кафе-бар, де можна поїсти і випити кави, а далі через бічні двері в їдальні сходи ведуть до спалень, які розташовані над залом очікування залізничного вокзалу. З 10 номерів із ванною кімнатою, простими дерев'яними меблями та теплими тканинами відкривається вид на льодовик, а після настання ночі тут панує надзвичайна тиша.

Зимовий краєвид з ресторану готелю
Зимовий краєвид з ресторану готелю / Фото Mike MacEacheran

Альп-Грюм є недооціненим місцем у Швейцарії, яке цілий рік зачаровує відвідувачів своїми приголомшливими краєвидами. Протягом літніх місяців альпійський сад оживає завдяки яскравому цвітінню різноманітних рослин, серед яких мантія, едельвейс, меліса та м'ята перцева.

На противагу цьому, взимку пагорб перетворюється на безтурботну країну чудес, де нічне небо виблискує зірками, створюючи атмосферу спокою. Коли відходить останній потяг, глибока тиша огортає місцевість, пропонуючи рідкісну мить спокою.

До слова, вартість одномісного номера тут складає 90 швейцарських франків (4 300 гривень), двомісного – 160 (7 643 гривень), тримісного – 200 (9 554 гривень).

Теги за темою
Туризм Швейцарія
Джерело матеріала
loader
loader