Експерт пояснив, що заважає інвесторам будувати нову генерацію
Експерт пояснив, що заважає інвесторам будувати нову генерацію

Експерт пояснив, що заважає інвесторам будувати нову генерацію

В Українській асоціації відновлюваної енергетики заявили про те, що західні інвестори очікують, що держава якомога швидше вирішить боргову кризу в енергетиці.

За словами співзасновника асоціації Ігоря Тинного, це необхідно для прискорення будівництва нових потужностей розподіленої енергетики, зокрема відновлюваної, передає РБК-Україна.

"Зараз приватний бізнес будує мізерно мало у порівнянні з тим, що міг би будувати, бо в цьому немає економічного сенсу… Можливості є, немає жодних стимулів. Ключовою перешкодою в побудові будь-яких потужностей є державне регулювання", - сказав Тинний.

За його словами, ключовими проблемами в енергетиці наразі є різні обмеження, зарегульованість і непередбачуваність. Окрім того постійно є недофінансування енергоринку з багатомільярдними боргами, а ціни на електроенергію штучно встановлено нижчими за ринкові.

"Відповідно інвестори не будують, бо інвестиції не окупаються. В Україні темп будівництва енергетики приватними інвесторами за останні 5 років скоротився в 10 разів", - додав він.

За його словами, зняття штучних обмежень на енергоринку, його лібералізація призведе до того, що ринок сам себе відрегулює, там зникнуть борги і в енергетику почнуть приходити приватні інвестори з проєктами та інвестиціями.

"Тоді інвестори розуміють, що ти відпускаєш енергію і завтра за неї буде оплата. Тобто виконуєш бізнес-план. Зараз ти відпускаєш енергію, а тобі за неї розрахуються, можливо, через 16 місяців. За цей термін може бути вже геть інший курс, жоден банк за таких умов не кредитуватиме", - підсумував Тинний.

Джерело матеріала
loader
loader