Корупцію у будівельній експертизі вирішив «очолити» нардеп від «Слуги народу»
Корупцію у будівельній експертизі вирішив «очолити» нардеп від «Слуги народу»

Корупцію у будівельній експертизі вирішив «очолити» нардеп від «Слуги народу»

Корупцію у будівельній експертизі вирішив «очолити» нардеп від «Слуги народу»

У недоброчесних замовників будівельних робіт є можливості забетонувати завищені ціни у своїх кошторисах завдяки експертизі нашвидкуруч. Тренд, помічений нами на початку цього року, очевидно переростає у корупційну схему, яку вже спішить очолити нардеп зі «слуг». Та хто б сумнівався...

Наближення «Великої відбудови» змушує будівельний ринок ворушитися з подвійною силою. З одного боку, Верховна Рада прийняла законопроєкт №11057 про обов’язкову публікацію будівельних кошторисів за державно-комунальними підрядами в системі «Прозорро». А їх в Україні навіть під час війни проводять на суму, співставну із закупівлями зброї. Підвищення прозорості тягне за собою посилення уваги до корупційних цифр у цих документах з боку пересічних українців. Відтак, корупціонерам потрібно швидше побудувати системи некараності у цій сфері. Цей процес уже відбувається.

Отже, в Україні зараз діє така система запобіжників проти завищення цін будматеріалів. Ще на стадії замислу будівництва замовник повинен проаналізувати ринок, подивитися, скільки коштують цегла, арматура, бетон тощо. На основі цих цифр разом із проєктантами скласти так звану інвесторську документацію. Своєю чергою на замовника працюють ненайдосвідченіші в будівництві люди. Зрозуміло, що кваліфікація працівників управління освіти, які замовляють ремонт школи за 200 млн грн, не найкраща. Тож вони можуть записати в інвесторський кошторис які завгодно цифри, грубо кажучи, перше, що нагуглять. Власне, для перевірки цих даних в Україні існує інститут експертизи. Це понад пів сотні уповноважених фірм, в яких працюють експерти за усіма напрямами будівельної діяльності (кошторисники, техніка безпеки, будівельні тощо). Вони вже зі знанням справи мають усе перевірити і повідомити замовника про «помилки» в проєкті. Ну, а той уже — й опустити ціну арматури до притомного рівня, якщо її спочатку намалювали «плюс-мінус лапоть», по 60 тис. грн за тонну при ціні у Ахметова 30 тис.

Однак у недоброчесних людей є дві можливості обійти цю перепону.

Перша — це скористатися «Настановою з визначення вартості будівництва» Мінрегіону. Пункт 4.9 зазначеного документа визначає, що «поточні ціни на матеріальні ресурси приймаються на підставі проведеного замовником аналізу цін». І це дає підстави для того, щоб експерти були усунуті від самостійного аналізу ціну. Мовляв, замовник же все сам погуглив, чого нам напружуватися, ставимо під кошторисом «підпистут».

Друга — це домовитися з експертами, щоб вони просто халатно поставилися до аналізу. Найкраще це проявляється у швидкості надання позитивного висновку. Будівельний кошторис класу СС2 і СС3 розміром 50 млн грн за умови якісного аналізу експерти мають розбирати ну хоча б десять днів. Але деякі з них дозволяють собі «виплюнути» позитивний висновок за тиждень або й навіть за один день. Звісно, іноді це відбувається з природних причин. Наприклад, угоду на експертизу укладають уже майже наприкінці її проведення через затримку бюджетного фінансування, що можливо, коли замовник і експертна фірма мають великий досвід співпраці і довіри. Але у такому разі частота швидких експертиз має бути плюс-мінус однакова для всіх учасників ринку. А це, як з’ясувалося, не так.

«Наші гроші» за результатами 2023 року вже прочиняли вікно у цей світ експертної корупції. Ми тоді побачили дві фірми, в яких працювали одні й ті самі експерти, і вони видавали аномально багато швидких «підпистутів»: «Євроекспертиза» і «Екоекспертиза».

Ми тоді писали таке: «За словами джерел, це угруповання користувалося прихильністю Василя Лозинського. Це колишній заступник міністра регіонального розвитку та будівництва, 2023-го детективи Національного антикорупційного бюро затримали його за відкат у 400 тис. дол. від постачальників електрогенераторів за урядовими контрактами. Але чуток до справи не підшити. Та й за великим рахунком не має значення, у чию саме кишеню зносять відкати виконавці. Головне — існування схеми, в якій можлива корупція».

Як у воду дивилися. Лозинський усе ближче до тюрми, його вплив уже відсутній, але схема пустила метастази. Ми щиро сподівалися, що її, навпаки, буде поховано низкою ефективних рішень Міністерства інфраструктури, але багатомісячна заміна Кубракова на Кулебу уможливила її розростання.

Фірму «Євроекспертиза» після нашої статті було переєстровано зі Львова на Рівне, а її власницею стала Катерина Аліксійчук. Це дружина нардепа від «Слуги народу» Олександра Аліксійчука.

Аліксійчук до обрання депутатом під брендом Володимира Зеленського працював саме у будівельних компаніях Рівного (біографія). Тож його входження на «безхозний» ринок органічне. Але так само безсумнівно, що ненайкращі практики тривали.

«Наші гроші» виявили зв’язки фірми дружини «Слуги народу» вже не з однією, а з чотирма компаніями, деякі з них мали забагато швидких експертиз (див. табл. 1): це вже згадана раніше «Екоекспертиза», а також «УК Експертиза», «Експертна компанія «Основа» та «Експертиза ЮА».

«Санта Барбара» експертних фірм

Дивіться, як все близенько на ринку, що насправді мав би бути конкурентним і змагальним.

ТОВ «Євроекспертиза» віднедавна зареєстроване в Рівному. Нині директоркою є Людмила Прохонюк, а засновницею — згадана Катерина Аліксійчук. Раніше засновницею тоді ще львівської «Євроекспертизи» була львів’янка Надія Кінах.

ТОВ «Екоекспертиза» зі Стрия нині володіє Анна Литвин зі Львова, а керує Анна Малькут. Однак попередньою директоркою була Альбіна Проскура, яка раніше керувала ТОВ «Перша приватна експертиза», що вже виключене з Переліку експертних організацій Мінрегіону.

Донедавна за адресою «Першої приватної експертизи» (вул. Зелена, 186) було зареєстровано ТОВ «Експертна компанія «Основа» зі Львова. Наразі воно змінило «прописку», і володіє ним Андрій Бурнін із Харківщини, а керує Ірина Курай. Утім, раніше засновницею «Основи» була Ліліанна Стельмащук, яка була зареєстрована за однією домашньою адресою з Надією Кінах з «Євроекспертизи». Крім того, попередньою директоркою «Основи» була Марія Кузик, яка довгий час була засновницею і директоркою «Екоекспертизи».

ТОВ «УК Експертиза» із Тернополя володіє Андрій Касьян із Рівненщини, а директоркою є Ганна Дець. Андрій Касьян також очолює ТОВ «Терпласт Груп» Тараса Вінницького, Олени Невістюк та ексдепутата Збаразької райради від Партії регіонів Ярослава Якимця. Раніше серед засновників фірми «Терпласт Груп» був Михайло Хариш, який свого часу був співзасновником «Першої приватної експертизи».

А самою «УК Експертизою» свого часу керував Володимир Береговий, а до того — Ярослава Тітарєва. До 2021 року фірма взагалі займалася наданням в оренду автомобілів і торгівлею. Тоді вона називалась «Ук Терпласт», а до того — «Техтранс плюс». Фірмою володіли почергово Андрій Зуєв і Степан Молоток, яких «ПоліТерно» теж пов’язувало зі згаданим Якимцем.

Уже тут у вас мали би початися памороки, але це не кінець.

В експертних фірмах не лише намішано засновників, у них на додачу ще й наскрізно працюють одночасно кілька експертів. Як видно з табл. 2, двоє осіб були у переліку експертів і фахівців усіх п’яти фірм. Ще 11 осіб були у переліку чотирьох із п’яти фірм. П’ятеро — у трьох фірмах, а 16 осіб — у двох фірмах.

Табл. 1. Ефективність експертних фірм на основі даних звітності

Експертна організація

Кошторисники (I кв.)

Кошторисники (II кв.)

Звіти загалом

СС2+СС3

Звіти СС2+СС3

Примітки

Звіти загалом/кошторисники/6місяців

СС2+СС3/кошторисники/6 місяців

ТОВ «Євроекспертиза»

н.д.

22

646

181

33

немає людей I кв.

4,89

1,37

ТОВ «УК Експертиза»

31

34

645

255

14

немає звітів 1 кв

3,47

1,37

ТОВ «Експертна компанія «Основа»

22

25

359

114

18

усе є

2,72

0,86

ТОВ «Екоекспертиза»

19

н.д.

301

124

1

немає людей II кв.

2,64

1,09

ТОВ «Експертиза ЮА»

н.д.

19

240

60

6

немає людей I кв.

2,11

0,53

Табл. 2. Експерт або фахівець, який працює у двох і більше фірмах

ПІБ

Євро

Еко

УК

Основа

ЮА

КЕ

Клочаний Тарас Михайлович

+

+

+

+

+

 

Романус Тарас Теодорович

+

+

+

+

+

 

Ванюрська Світлана Миколаївна

+

+

-

+

+

 

Гудима Тарас Іванович

+

+

-

+

+

+

Дорош Ярослава Степанівна

+

+

-

+

+

 

Зініч Володимир Олександрович

+

+

-

+

+

 

Компій Андрій Васильович

+

+

-

+

+

 

Макар Степан Іванович

+

+

-

+

+

 

Ніпрук Іван Максимович

+

+

-

+

+

 

Ольшанський Володимир Романович

+

+

-

+

+

 

Приведенний Сергій Анатолійович

+

+

-

+

+

+

Савчин Михайло Михайлович

+

+

-

+

+

+

Сіренко Олег Петрович

+

-

+

+

+

 

Дімбровська Мар'яна Василівна

+

-

-

+

+

 

Кузьменко Наталія Олександрівна

-

-

+

+

+

 

Скрипник Андрій Павлович

+

-

+

+

-

 

Соболєв Микола Володимирович

+

+

-

+

-

+

Шафієва Олена Юріївна

+

+

-

+

-

+

Баїк Володимир Васильович

-

-

-

+

+

 

Бойко Олег Богданович

+

-

-

+

-

+

Бойко Олексій Сергійович

+

+

-

-

-

 

Греков Віктор Володимирович

+

-

+

-

-

 

Дубленич Святослав Омелянович

-

-

-

+

+

 

Зайченко Сергій Володимирович

+

-

-

+

-

 

Ісаченко Тетяна Анатоліївна

-

+

-

-

+

 

Коваленко Вячеслав Дмитрович

-

+

-

-

+

 

Мудрий Ігор Богданович

+

+

-

-

-

 

Наконечна Марія Володимирівна

+

-

-

+

-

 

Пархоменко Любов Петрівна

-

+

-

-

+

 

Переходень Дмитро Ігорович

+

+

-

-

-

 

Шевченко Оксана Омелянівна

-

-

-

+

+

 

Шмиг Роман Андрійович

-

-

-

+

+

 

Юпин (Іванчук) Оксана Степанівна

+

+

-

-

-

 

Юпин Ігор Іванович

+

+

-

-

-

 

Снігур Світлана Юріївна

 

 

 

 

 

 

За даними «Наших грошей», викладена інформація є у розпорядженні СБУ, і кримінальне провадження може принести значний результат. Але навіть під час розбору польотів угруповання продовжило пускати коріння. Ті самі експерти з фірм-«скороділів» вигулькнули навіть у новачка ринку — ТОВ «Київська експертиза». Ця фірма була зареєстрована у Києві лише у вересні й одразу отримала необхідний дозвіл на роботу від Мінінфраструктури.

У січні ми писали, що вважати всі «швидкі» звіти апріорі корупційними передчасно, але ситуація не може не насторожувати. Що ж, розвиток цієї історії, як і очевидне бажання очолити процеси під «одним дахом» не залишають нам сумнівів — це таки схема.

Джерело матеріала
loader
loader