Ігор Чечітко
Переробка картоплі є головним локомотивом розвитку галузі в основних країнах-виробниках. Такі картопляні снеки, як чіпси та картопля-фрі є дуже затребуваним продуктом практично на всіх континентах.
Наразі в Україні картопля переробляється здебільшого на крохмаль та чіпси. Виробниками чіпсів є: ТОВ «Чіпси Люкс» (ТМ ЛЮКС), ТОВ «Клуб чіпсів» (ТМ CHIPSTER`S) та ТОВ «Сандора» (ТМ LAYS). Продукція даних переробних підприємств широко представлена в усіх торгівельних мережах.
Якість сировини має визначальне значення, тому переробні підприємства проводять постійні тестування сортів картоплі, щоб мати в своєму конвеєрі ті, що найбільше відповідають їх технологічним процесам.
Переробка картоплі на чіпси потребує специфічних сортів. Це мають бути сорти з високим вмістом сухих речовин, та низьким вмістом редукуючих цукрів. Це не є простою задачею, оскільки крохмаль, який складає 70-80% загальної частки сухих речовин, також відноситься до групи цукрів. Чому ж це важливо? Сухі речовин — це саме та складова, що забезпечує належну якість м’якушу картоплі та його «хрусткість» при смаженні. Чіпси смажать з дуже тоненько нарізаних шматочків картоплі. Смаження подібних «слайсів» зі звичайних сортів призводить до карамелізації цукрів, тому дані скибочки будуть мати не світло-жовтий колір, а більш темний, місцями до коричневого. Саме тому чим нижчий вміст редукуючих цукрів у картоплі, тим краща якість кінцевого продукту.
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.