Допомога за обміном: як друзі посадовця КМДА отримали у власність комунальні об'єкти ‒ Bihus.Info
Допомога за обміном: як друзі посадовця КМДА отримали у власність комунальні об'єкти ‒ Bihus.Info

Допомога за обміном: як друзі посадовця КМДА отримали у власність комунальні об'єкти ‒ Bihus.Info

Допомога за обміном: як друзі посадовця КМДА отримали у власність комунальні об'єкти ‒ Bihus.Info

Правоохоронці вже розслідують одну з "угод".

Двоє друзів заступника голови Київської міської державної адміністрації Володимира Прокопіва через приватні компанії придбали щонайменше шість об'єктів нерухомості, які раніше належали міській громаді. Йдеться про Олександра Поштарюка та Андрія Стеценка. Обидва вони, за інформацією журналістів Bihus.Info, спершу допомогли родині Прокопіва придбати нерухомість за заниженими цінами, а згодом почали отримувати у власність комунальне майно.

Зазначається, що Олександр Поштарюк є давнім знайомим Прокопіва з Івано-Франківська. Він працював у компаніях, що належать дружині й тестю політика. Крім того, чоловік допомагав Прокопіву з придбанням нерухомості та автомобілів. Зокрема, в 2016 році Поштарюк продав Прокопіву Mercedes-Benz GLK 220 CDI 4 MATIC за ціною, вдвічі нижчою за ринкову.

У 2018 році Поштарюк допоміг посадовцю стати власником маєтку на 600 кв. м у котеджному містечку “Коник”. За даними журналістів, Поштарюк нібито сам побудував цей маєток, хоча не мав достатніх доходів для такої інвестиції. Заступник голови КМДА віддав йому свій менший будинок на околиці Києва з незначною доплатою, а на час будівництва орендував сусідній будинок, який також належав Поштарюку. Водночас повідомляється, що Прокопів не сплачував оренду тривалий час.

Допомога за обміном: як друзі посадовця КМДА отримали у власність комунальні об'єкти ‒ Bihus.Info - Фото 1

Згодом компанії, співвласником яких є Поштарюк, почали викуповувати міську нерухомість. Наприклад, ТОВ "Бенефіс-Інвест", щойно Поштарюк став його співвласником, придбало офісне приміщення на 300 кв. м на вулиці Тарасівській у центрі Києва за ціною, значно нижчою за ринкову. Також Поштарюк є співвласником будівлі на ВДНГ через компанію "Паркпоінт". Ця будівля раніше належала комунальному підприємству й була передана благодійному фонду, до складу засновників якого входили особи, близькі до Прокопіва. Після ремонту приміщення продали за залишковою вартістю й воно опинилося у власності компанії "Паркпоінт". Поштарюк заявляє, що планує відкрити там кав'ярню, хоча спочатку йшлося про музей.

Наразі цей проєкт заморожений, оскільки прокуратура разом із СБУ розслідують можливі порушення, зокрема завищення вартості ремонту та заниження ціни викупу приміщення.

Андрій Стеценко ‒ ще один близький товариш Володимира Прокопіва. Починаючи з 2018 року, його дружина працює в Київраді в Секретаріаті, яким раніше керував Прокопів. Як і Прокопів з Поштарюком, Стеценки переїхали до Києва з Івано-Франківська. Довгий час вони орендували житло у фірми, що належить тестю Прокопіва. Стеценко зареєстрував свій ФОП у квартирі, яка належить Поштарюку, й досі веде підприємницьку діяльність за цією адресою.

Подібно до Поштарюка, Стеценко сприяв Прокопіву в отриманні елітної нерухомості за заниженою ціною. Спочатку він інвестував у будівництво ЖК Signature, купивши квартиру за ціною, що була майже вчетверо нижча за ринкову. Згодом він перепродав права на цю квартиру компанії, яка належить дружині Прокопіва, за ту ж саму суму. Наразі Signature є одним із найдорожчих житлових комплексів Києва.

Водночас Стеценко став власником нерухомості, яку передали з комунальної власності. Йдеться про будівлю площею 460 кв.м на Трухановому острові. Хоча сама будівля вже давно занедбана, вона знаходиться на двох гектарах землі з виходом на пляж уздовж Дніпра. Раніше планувалося, що цей об'єкт буде використовуватися як реабілітаційний центр для ветеранів АТО, однак міська рада ухвалила рішення про його продаж. Спочатку будівлю придбала компанія "Кронкер Груп", а пізніше власником компанії і об'єкта став Стеценко.

Окрім того, Стеценко через ТОВ "Ернест" отримав у власність понад півгектара землі в промисловій зоні Солом’янки, де розташовані близько 800 кв.м нерухомості. Хоча наразі там функціонують автосервіс і шиномонтаж, ця територія має перспективи для подальшої забудови, зокрема житловими комплексами. Частину цієї компанії переписали на Стеценка під час оформлення оренди землі в Київраді, а згодом його частку передали Поштарюку.

Крім того, через компанію "Як Супер Естейт" Стеценко володіє будівлею площею 230 кв.м на вулиці Якубовського, в густонаселеному районі Теремки. Ця будівля знаходиться поруч із сучасними житловими комплексами й має вихід до озера. Землю під нею вже було переведено в категорію "для будівництва об’єктів ринкової інфраструктури", однак на сьогодні будівництво ще не розпочали.

Варто зазначити, що Володимир Прокопів, який обіймає посаду депутата Київради з 2014 року і очолює фракцію "Європейська Солідарність", раніше керував земельною комісією (2014-2015) та був секретарем Київради (2015-2019). Із 2021 року він займає посаду одного з заступників міського голови Віталія Кличка.

"За десятиріччя його діяльності активи Прокопіва та його найближчого оточення суттєво збільшилися як у кількісному, так і в якісному аспектах", ‒ підсумували в Bihus.Info.

Нагадаємо, у розслідуванні проєкту "Схеми" йдеться про те, що заступник начальника Головного управління Національної поліції Києва Тарас Полієнко живе у столичній квартирі площею 220 квадратних метрів, яка офіційно належить його тещі, що вже 10 років перебуває на пенсії, а з 1998 року офіційно заробила 100 гривень.

Джерело матеріала
loader